Srbský prezident Aleksandar Vučić nepřijede na summit rozvíjejících se ekonomik BRICS, který v úterý začíná v Kazani v Rusku. Srbsko bude zastupovat vicepremiér Aleksandar Vulin.

Ruský deník Kommersrant připomněl, že v příštích dvou dnech má být v Bělehradu na návštěvě polský premiér Donald Tusk, a sám Vučić ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v telefonickém rozhovoru řekl, že „vzhledem k dobře známým okolnostem by sám sotva mohl přijet na summit“ v Rusku.

„Ve chvíli, kdy jsem dostal pozvání od prezidenta Putina, jsem řekl ruskému velvyslanci, že v posledních dnech jsem jednal s Donaldem Tuskem a čekal na jeho potvrzení. Polský premiér potvrdil, že přicestuje,“ řekl Vučić televizi. Do Srbska má kromě Tuska přiletět také řecký premiér Kyriakos Mitsotakis a šéfka Evropské komise Usula von der Leyenová.

Vučić v televizi zdůraznil, že s Putinem jednal čestně, a tak mu řekl, že i bez těchto dříve naplánovaných návštěv by pro něj bylo „mimořádně obtížné přijet do Ruska vzhledem k různým okolnostem, které jsou vám dobře známy“. Současně zdůraznil, že Srbsko je jedinou zemí v Evropě, která se nepřidala k žádnému prohlášení“ proti Rusku.

Srbsko se ani nepřidalo k sankcím, které na Rusko uvalil Západ ve snaze přimět Moskvu ke stažení vojsk z Ukrajiny. Ta se třetím rokem brání ruské agresi, rozpoutané na Putinův rozkaz.

Jsme ruským spojencem, ujišťuje srbská vláda

Kromě vicepremiéra Vulina mají Srbsko na summitu BRICS reprezentovat také ministři obrany, hospodářství a pro mezinárodní hospodářskou spolupráci, dodal Kommersant.

O pozvánce pro srbského prezidenta se Putin zmínil již během setkání s místopředsedou srbské vlády Vulinem na počátku září ve Vladivostoku. „Srbsko není jen strategický partner Ruska, Srbsko je také ruským spojencem. To je důvod, proč je na nás tlak ze strany Západu obrovský,“ řekl Putinovi vicepremiér Vulin.

Vulin zároveň Putina ujišťoval, že spojenectví dvou zemí trvá. „Srbsko v čele s Aleksandarem Vučičem se nikdy nestane členem NATO, neuvalí sankce na Ruskou federaci a nedovolí, aby bylo jeho území využíváno k jakýmkoli protiruským akcím. Srbsko se nestalo a nestane součástí protiruské hysterie,“ prohlásil srbský politik, známý svými proruskými názory.

Vulin dále ujistil šéfa Kremlu, že úzké vztahy mezi oběma státy budou pokračovat i v budoucnu, napsala tehdy agentura AP. Vicepremiérovi výroky odrážejí přetrvávající blízké vztahy mezi Bělehradem a Moskvou, navzdory proklamované snaze Srbska vstoupit do EU, dodala agentura.

USA loni v červenci uvalily na Vulina sankce kvůli podezření, že byl zapojen do nelegálních dodávek zbraní, obchodu s drogami a zneužívání veřejné funkce a že napomáhal prosazování ruského vlivu na nestabilním Balkáně.

BRICS jako protipól G7

Skupina BRICS je považována za konkurenta skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. Sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu, Jihoafrickou republiku a od letoška další země, včetně Íránu či Spojených arabských emirátů. Summitu v Kazani se má zúčastnit i čínský prezident Si Ťin-pching. Účast podle Putinova poradce potvrdilo asi třicet zemí.

Kazachstán a Arménie mezitím ohlásily, že do BRICS neplánují vstoupit. Na pozadí kazachstánského odmítnutí ruské úřady omezily dovoz rajčat, paprik, melounů, pšenice, lněných semínek a čočky ze středoasijské země, pod záminkou fytosanitární bezpečnosti.

Obdobně Moskva dříve zareagovala na plány Jerevanu vystoupit z vojenského paktu ODKB, vedeného Ruskem, tedy omezením dovozu arménského ovoce, zeleniny a bobulovin s odvoláním na údajné překročení úrovně pesticidů, napsal server The Moscow Times, zakázaný v Rusku.

Mohlo by vás zajímat: Charkov je teď pro Rusy experimentální polygon pro bomby, říká válečná zpravodajka (14. 10. 2024)

Spotlight moment: Charkov je teď pro Rusy experimentální polygon pro bomby, říká válečná zpravodajka Darja Stomatová | Video: Tým Spotlight

Podíl.