Aktual.: 10.10.2024 08:53

New York – Americká společnost OpenAI, která se zabývá umělou inteligencí (AI) a která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, očekává v nejbližších letech miliardové ztráty. Se ziskovým hospodařením počítá až v roce 2029, kdy by tržby měly dosáhnout 100 miliard USD (2,3 bilionu Kč). S odvoláním na firemní dokumenty to napsal server The Information.

V roce 2026 firma očekává ztrátu až 14 miliard USD, což je téměř trojnásobek ve srovnání se ztrátou očekávanou v letošním roce. Celková ztráta za roky 2023 až 2028 by měla činit asi 44 miliard USD.

Hlavním důvodem ztrát jsou pravděpodobně vysoké náklady. Firma plánuje do konce desetiletí vynaložit více než 200 miliardy USD. Odhaduje se, že 60 až 80 procent ročních výdajů bude vynaloženo na trénink a provoz modelů umělé inteligence.

ChatGPT před více než rokem spustil rozruch kolem AI. Podobné programy jsou vyškoleny na obrovském množství informací a dokáží formulovat texty na jazykové úrovni člověka, psát softwarové kódy a shrnovat informace.

Společnost OpenAI na začátku října dostala novou finanční injekci od investorů. V rámci kola financování získala celkem 6,6 miliardy USD. Transakce pak celou firmu ohodnotila na 157 miliard dolarů. OpenAI hodlá peníze použít mimo jiné na rozšíření své počítačové kapacity a další rozvoj výzkumu v oblasti AI.

Program ChatGPT si rychle získal popularitu a výrazně přispěl k současné vlně zájmu veřejnosti, médií a investorů o umělou inteligenci. Nadále zůstává jedničkou na trhu a má stovky milionů uživatelů měsíčně.

Podíl.