Aktual.: 11.10.2024 12:18

Turnov (Semilsko) – Šperky vytvořené deseti umělci ze sedmi zemí světa na 27. ročníku mezinárodního sympoziu v Turnově jsou ode dneška v Klenotnici tamního muzea. Vystavené tam zůstanou do 10. listopadu, řekla ČTK kurátorka sbírkových fondů výtvarného umění a šperku muzea v Turnově Lenka Laurynová.

„Pak je přemístíme do stálé expozice, kde máme od renovace v letošním roce přímo vyhrazenou jednu samostatnou vitrínu pro výsledky z posledního sympozia. Takže tam je pak bude možné vidět ještě další dva roky,“ dodala.

Právě turnovské muzeum je organizátorem sympozia současného šperku. Pořádá ho jednou za dva roky a zve na něj renomované umělce z celého světa. „Letos, přestože se navzájem znalo jen několik z nich, tak velmi dobře fungovali jako tým. Bylo úžasné vidět jejich spolupráci, vzájemnou inspiraci, předávání si různých technologických fíglů a znalostí,“ řekla Laurynová.

Konkrétně zmínila spolupráci nizozemského designéra a výtvarníka Hermana Hermsena a americké umělkyně Susan Ewingové. „Sdílel technologii, jak vytvořit praskliny ve skleněném facetovaném kameni zahříváním a postupným chlazením. A Suzan Ewingová pak tyto popraskané struktury použila ve svých prstenech, které mohou lidé vidět ve výstavě,“ uvedla kurátorka muzea.

Za inspirativní označil sympozium i český architekt a designér Oldřich Sládek, který se ho zúčastnil poprvé. „Po tvůrčí stránce to posouvá hodně. Máte možnost bavit se s lidmi z celého světa, pochopit způsob jejich přemýšlení nad tím. Protože ty věci znáte, vypadají podobně nebo používáte podobné principy, ale úplně jinak nad tím přemýšlí,“ dodal. Při sympoziu navíc mohl použít techniky a materiály, s nimiž se běžně ve své tvorbě nepotkává. „Zaprvé jsem zkoušel brousit kameny a za druhé dělat s bronzem. S ním jsem nikdy moc nepracoval,“ uvedl. Obvyklé materiály pro jeho tvorbu jsou titan či nerez, práce s bronzem ho ale nadchla. „Začalo mě to s ním bavit. Není ani tvrdý, ani měkký, je to něco mezi a je docela dobré s tím dělat,“ dodal Sládek.

Podle Laurynové ale nebyl jediný, kdo díky sympoziu získal inspiraci pro svoji další tvorbu. „Podobně se tady nadechla k nové etapě své tvorby i Soňa Kabaňová, která se poslední léta věnuje odlévání přírodnin do pryskyřice. Tady začala s pozlacováním pryskyřice nebo ozvláštněním těch tvarů ještě plátkovým zlatem. A říkala, že jí to baví, že v tom bude pokračovat,“ dodala kurátorka. Zajímavé je podle ní také to, jak někteří výtvarníci propojili materiály ze zdejšího regionu s nějakým z jiné částí světa. Například Němka Martina Dempfová spojila exotické africké dřevo s českými granátovými kamínky.

Podíl.