Aktual.: 22.10.2024 13:12

Praha – Opoziční hnutí SPD nepodpoří návrh rozpočtu na příští rok. Navrhne usnesení, v němž by Poslanecká sněmovna uložila vládě změnit údaje návrhu tak, aby odpovídaly skutečnosti a platné rozpočtové legislativě. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí dolní parlamentní komory to řekl předseda SPD Tomio Okamura. Poslance čeká první čtení návrhu státního rozpočtu na rok 2025 ve středu. Také Piráti budou navrhovat vrátit k přepracování návrh státního rozpočtu na příští rok, řekl před dnešním zasedáním Sněmovny novinářům kandidát na šéfa Pirátů a bývalý senátor Lukáš Wagenknecht.

Plánovaný schodek má proti letošnímu navýšenému schodku klesnout o 41 miliardy na 241 miliard korun. V prvním čtení budou poslanci schvalovat základní parametry, tedy příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Poté už je měnit nemůžou. Rozpočet není možné zamítnout, je možné ho pouze vrátit vládě k přepracování. Vládní koalice má však i po odchodu Pirátů dostatek hlasů pro to, aby rozpočet prosadila.

„Fialova vláda rekordně zadlužuje naši zemi, aniž by šetřila na zbytných výdajích,“ řekl Okamura. Navrhne usnesení, na jehož základě by Sněmovna neschválila základní údaje návrhu a uložila kabinetu Petra Fialy (ODS) je změnit tak, aby odpovídaly skutečnosti a platné rozpočtové legislativě. Termín předložení nového návrhu by Sněmovna v případě přijetí usnesení stanovila na 12. listopadu, vzhledem k rozložení křesel v dolní komoře to ale nelze očekávat.

Vláda podle místopředsedy SPD a předsedy poslanců Radima Fialy není rozpočtově odpovědná, konsolidovat veřejné finance by měla daleko rychleji. Zároveň podle něj kabinet nadhodnocuje předpokládaný růst české ekonomiky v příštím roce. Fiala také kritizoval, že vláda zvyšuje daně a nešetří na výdajích.

Ve čtvrtek v podvečer se poslanci sejdou na mimořádné schůzi vyvolané opozičním hnutím ANO k diskusi o platech vrcholných politiků. Vláda ve středu schválila návrh, podle nějž by platy politiků i soudců a státních zástupců příští rok vzrostly o 6,95 procenta. Ministerstvo práce a sociálních věcí původně navrhovalo skokové navýšení platů zhruba o 13,7 procenta, což vyvolalo kritiku.

SPD podle Okamury popáté předložilo návrh na zmrazení platů politiků, tentokrát formou pozměňovacího návrhu k vládní předloze. Okamurův návrh by zmrazil platy do konce příštího volebního období, tedy do konce roku 2029. Podle Fialy jsou poslanci ve střetu zájmů, pokud mají hlasovat o svých platech.

Také šéf ANO Andrej Babiš podal návrh na pětileté zmrazení platů poslanců, senátorů, členů vlády či prezidenta. Poslanci tuto předlohu zatím projednávat nemohou, nejprve se k ní musí vyjádřit vláda.

Piráti budou navrhovat, aby vláda přepracovala návrh rozpočtu na příští rok

Piráti budou navrhovat vrátit k přepracování návrh státního rozpočtu na příští rok, řekl před dnešním zasedáním Sněmovny novinářům kandidát na šéfa Pirátů a bývalý senátor Lukáš Wagenknecht. Návrh se schodkem 241 miliard korun schválila vláda v září ještě před odchodem Pirátů z vlády. Šéf Pirátů Ivan Bartoš ho v roli končícího ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra nepodpořil. Podle strany jsou v zákoně zásadní číselné nedostatky u příjmů i výdajů a návrh tak nesedí zhruba o 50 miliard.

Někdejší náměstek ministra financí Wagenknecht řekl, že nejvýraznějšími nedostatky v rozpočtu jsou podhodnocené dotace na obnovitelné zdroje, a naopak nadhodnocené příjmy z emisních povolenek. „Úhrnně jde o 50 miliard korun. Navrhujeme tento zákon vrátit k přepracování tak, aby ministr financí našel dodatečné úspory a schodek 241 miliard, který navrhuje, byl skutečný,“ uvedl Wagenknecht.

Piráti kritizovali trvající výpadek veřejných rozpočtů kvůli zrušení superhrubé mzdy, které v minulém volebním období podpořila z opozice i vládní ODS. Činí podle nich asi 100 miliard korun ročně. Podle šéfa poslaneckého klubu Jakuba Michálka chtějí také Piráti proškrtat „dotační ekonomiku“. Nesmyslné dotace jsou například v působnosti ministerstva průmyslu, špatně postavené jsou i některé ekologické dotace, uvedl.

„Snažíme se vést vládu k tomu, aby plnila sliby, které jsme měli ještě společně ve vládě,“ řekl Michálek. Piráti budou navrhovat navýšení rodičovského příspěvku tak, aby rostl stejným tempem jako důchody. Víc peněz by podle nich měli také dostat učitelé základních škol, tlačit chtějí i na financování dětských skupin a léčby lidí se závislostmi.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) uvedla, že končící šéf Pirátů Ivan Bartoš pro rozpočet nehlasoval. „Naše dlouhodobé výhrady nebyly zohledněné,“ řekla. Wagenknecht připomněl dřívější výhrady Pirátů, že se škrtalo v jejich úřadech, ale naopak se přidávalo v rozpočtu ministrů Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Podíl.