Události: Špatná dostupnost bydlení v Česku (zdroj: ČT24)

I přes pokles cen nemovitostí zůstává Česko v Evropě jednou ze zemí, kde je pořízení vlastního bydlení nejméně dostupné. Nejhorší je v tuzemsku situace v hlavním městě a v Brně. Část mladých lidí přitom i kvůli vysokým cenám nedosáhne ani na dostatečnou částku hypotečního úvěru. Kvůli drahému bydlení lidé hledají alternativy v okolí velkých měst.

Byt 2+kk je jedním z nejžádanějších typů zejména mezi mladými lidmi nebo páry, pro které to bývá první vlastní bydlení. „Mladí lidé mají zájem hlavně o menší byty, samozřejmě dostupnější. Je to taková základní dispozice, kam se vejde jeden člověk i tři lidi, takže je po nich vyšší poptávka,“ vysvětlil realitní makléř Artem Saykin.

Zatímco cena novostavby o této dispozici v pražských Štěrboholích začíná těsně pod osmi miliony, průměrné ceny podobných bytů, včetně těch starších, jsou nižší. Z krajských měst je nejlevněji v Ústí nad Labem, kde byt o rozměrech padesáti pěti metrů čtverečních vychází v průměru na zhruba 1,9 milionu. K těm nejlevnějším patří ještě Ostrava (2,3 milionu) nebo Karlovy Vary (2,4 milionu). Naopak Pardubice (zhruba 3,7 milionu) jsou třetí nejdražší a Brno (přes pět milionů) s Prahou (přes šest milionů) se vymykají úplně.

Průměrná cena prodaných bytů velikosti 55 m2

Třináct hrubých ročních platů

Na pořízení podobné nemovitosti je v Česku potřeba průměrně třináct hrubých ročních platů. Což z Česka dělá druhou nejméně dostupnou zem pro koupi vlastního bydlení v celé Evropě.

Kdyby se před osmnácti lety rodiče rozhodli, že našetří svému dítěti na nový byt třeba v Praze, museli by při aktuálních cenách celých osmnáct let odkládat každý měsíc osmnáct tisíc korun. V Brně by to bylo patnáct tisíc, v Pardubicích deset a půl. Naopak v Ústí nad Labem by stačilo pět a půl tisíc měsíčně. Výpočet zároveň zohledňuje, že peníze by lidé spořili s průměrným pětiprocentním ročním zhodnocením.

Potřebná měsíční úspora pro dosažení aktuální ceny bytu velikosti 55 m2

Právě bez pomoci rodičů by velká část mladých lidí na vlastní bydlení vůbec nedosáhla. Třeba jako Jan Dostálek. S manželkou na byt v Hradci Králové potřeboval čtyři miliony. „Byt nám koupili naši rodiče a my jsme si s manželkou půjčili pouze na rekonstrukci,“ přiblížil Dostálek. Na jeho koupi by totiž hypotéku zřejmě nedostali a vyhlídky na vlastní bydlení by tak jako u řady dalších mladých lidí byly o poznání vzdálenější.

Do okolí velkých měst

Kvůli drahému bydlení v Praze a Brně lidé hledají alternativy i v jejich okolí. Podle realitních makléřů se v posledních dvou letech o víc než třetinu zvedá zájem o města, jako je Kladno, Mělník, Beroun, Kuřim, Vyškov nebo Slavkov u Brna.

Třeba Gabriel Ivan si před dvěma lety koupil malý domek právě v Kladně. Měl omezený rozpočet a jeden hlavní požadavek: místo musí mít přímé spojení s hlavním městem, kde s manželkou pracují.

„Hledali jsme nějaké místo kolem Prahy. Kladno bylo levnější víc než o padesát procent než Praha,“ vysvětlil. Nejde jen o rodinné domy. Zájem roste také o byty.

Developeři nicméně tvrdí, že díky poklesu úrokových sazeb se znovu vrací i zájem lidí o koupi bytu na hypotéku ve velkých městech.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.