Aktual.: 22.10.2024 20:55

Praha – Hokejisté Sparty porazili v dohrávce 9. kola extraligy doma Vítkovice 5:1, zabrali po dvou porážkách a posunuli se na 3. místo o skóre před Mladou Boleslav. Před nejvyšší návštěvou sezony 16.076 diváků ve vyprodané O2 areně slavili Pražané i díky dvěma brankám Romana Horáka. Vítkovice prohrály potřetí v řadě a ve vzájemných duelech se Spartou protáhli černou sérii o šestý duel.

Sparta, které se po jednozápasovém disciplinární trestu vrátil do sestavy kapitán pro domácí zápasy Miroslav Forman, se ujala vedení po 71 sekundách hry. Chlapík po brejku po levé straně zajel do rohu, našel mezi kruhy Horáka a ten prostřelil Paříka. Vítkovickému brankáři ještě ztížil situaci Auvitu, protože mu vyrazil z ruky hokejku. Při Mašínově vyloučení mohl odpovědět Roberts Bukarts, bekhendem dorážel u levé tyče, ale puk zblokoval Mikliš.

Blízko zvýšení náskoku byl po Hykově přihrávce Řepík. Další možnost domácích měl David Vitouch. Sparťané se pak ubránili při vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě. Za Ostravany zahrozil Yetman a Pařík si poradil s Hykovou šancí. Smazat ztrátu se nepodařilo na druhé straně Demelovi.

Na přelomu první a druhé třetiny sice Sparta odolala už ve třetím oslabení při Salomäkiho trestu, ale v čase 21:32 hosté vyrovnali. Lednický trefil z pozice mezi kruhy přesně pravý horní roh Kořenářovy branky. Otočit stav mohl vzápětí Yetman, dostal se před sparťanského gólmana, ale ten zasáhl.

V polovině utkání získala opět náskok opět Sparta. Hyka si v přečíslení dvou na jednoho vyměnil puk s Řepíkem, po jehož nabídce zakončil do odkryté branky. Ve 34. minutě se po Auvituově zaváhání zmocnil kotouče Řepík a nabil mezi kruhy Sobotkovi, jenž ve druhém duelu sezony po zranění oslavil premiérovou trefu.

V úvodu třetí třetiny prověřil Paříka Kousal a Kořenář si poradil s Abdulovou možností. Pražané ve 43. minutě svou první přesilovku při Percyho trestu využili. Povedlo se jim to po sedmi sekundách, kombinaci po finální přihrávce Kryštofa Hrabíka zakončil Horák. V polovině závěrečného dějství při Barinkově vyloučení nabil Krejčík za levý kruh Irvingovi, který trefil bližší horní roh a dovršil výsledek 5:1.

Dohrávka 9. kola hokejové extraligy:

HC Sparta Praha – HC Vítkovice Ridera 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. R. Horák (Chlapík, Kempný), 31. Hyka (Řepík), 34. Sobotka (Řepík), 43. R. Horák (K. Hrabík, Irving), 50. Irving (Krejčík, P. Kousal) – 22. Lednický (Claireaux, Hašek). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek – Ondráček, Hynek. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. Diváci: 16.076 (vyprodáno).

Sparta: Kořenář – Mikliš, Krejčík, Kemiläinen, Mašín, Moravčík, Kempný, Irving – Řepík, Sobotka, Hyka – K. Hrabík, J. Lajunen, Salomäki – P. Kousal, R. Horák, Chlapík – D. Vitouch, O. Najman, M. Forman. Trenér: Gross.

Vítkovice: Pařík – Košťálek, Percy, Demel, Auvitu, L. Kovář, Mikuš, Prčík – Nellis, Yetman, Abdul – P. Zdráhal, Barinka, M. Kalus – Bambula, Hladonik, Roberts Bukarts – Lednický, Claireaux, Hašek. Trenér: Bruk.

Podíl.