Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy středy 23. října 2024.

Poslanci v úvodním kole řeší návrh státního rozpočtu na příští rok. Budou schvalovat jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a schodek. Ten má příští rok činit 241 miliard korun, což je o 41 miliard méně, než má mít ten letošní upravený. Rozpočet není možné zamítnout, lze ho jen vrátit vládě k přepracování. To chce udělat opoziční ANO, SPD i Piráti. Šéf ANO Andrej Babiš návrh rozpočtu i kabinet ostře kritizoval, později se podobně vyjádřil i šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. Ostře hovořil i šéf SPD Tomio Okamura. Premiér Petr Fiala (ODS) označil návrh za více než rozumný kompromis. Poukázal na rekordní objem investic i plánovaný nejnižší rozpočtový schodek za posledních pět let.

Čínský prezident Si Ťin-pching na summitu BRICS varoval před eskalací bojů na Ukrajině. Vyzval také k příměří v Libanonu a v Gaze, píší agentury. O situaci na Ukrajině, která třetím rokem čelí otevřené ruské agresi, a vývoji na Blízkém východě bude na summitu v Kazani s ruským vůdcem Vladimirem Putinem ve čtvrtek jednat také generální tajemník OSN António Guterres. Ten se s Putinem setká na první schůzce od dubna 2022.

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí podle Deníku N končí ve funkci. Server o tom informoval s odvoláním na dva zdroje. Rezignaci by měl podle něj oznámit ve čtvrtek na tiskové konferenci. Podle mluvčí ministerstva školství Terezy Fojtové bude ve čtvrtek pokračovat jednání, o jehož výsledcích bude resort informovat na brífinku. Cermat je příspěvková organizace ministerstva, která má na starosti mimo jiné přípravu státních maturit či přijímacích zkoušek.

Hlasitý výbuch a následně zřejmě střelba byly ve středu podle tureckých médií slyšet na předměstí Ankary u sídla tureckého leteckého výrobce TUSAS (Turkish Aerospace Industries). Prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že si výbuch vyžádal čtyři lidské životy, dalších čtrnáct lidí utrpělo zranění. Po smrti jsou také dva útočníci. Ministr vnitra Ali Yerliakaya uvedl, že šlo o teroristický útok.

Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy korun) Českým dráhám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet. Obě společnosti porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla Komise. ČD s rozhodnutím EK nesouhlasí, soukromého dopravce údajně nepoškodily. RegioJet uvedl, že se přihlásí o náhradu škody.

Maďarský premiér Viktor Orbán při příležitosti 68. výročí povstání vyzval Maďary, aby čelili Bruselu tak, jako se v roce 1956 postavili sovětské armádě. Nacionalista Orbán, který kritizuje protiruské sankce, to uvedl v době, kdy v jednom z nejnovějších průzkumů Orbánovu stranu Fidesz poprvé po čtrnácti letech předstihla opozice, a to protikorupční strana Respekt a svoboda (Tisza) vedená právníkem a diplomatem Péterem Magyarem. Pro stranu by nyní hlasovalo 42 procent rozhodnutých voličů.

Gruzínské úřady zadržely českého novináře Raye Baseleye, který se pravidelně věnuje situaci na Ukrajině i v Gruzii. Informoval o tom web CNN Prima News. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake sdělil, že se velvyslanectví v Tbilisi případu věnuje. Později informoval, že novinář se nachází v detenčním zařízení na letišti, je v pořádku a čeká na let do Prahy. Konzulka mimo jiné odeslala na gruzínské ministerstvo zahraničí oficiální nótu s žádostí o sdělení důvodu zadržení novináře a odepření vstupu do země.

Kolo je sice nástroj, který člověku pomohl ovládnout planetu a rozšířit se prakticky po celém světě, ale archeologové dodnes nevědí, kde přesně vzniklo. Pracují se třemi teoriemi. Nová studie nyní přináší argumenty pro tu, která klade původ na území dnešního Slovenska.

Podíl.
Exit mobile version