Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy soboty 7. září.

Kvůli nespecifikované technické poruše byl v sobotu rozsáhle omezen železniční provoz v Německu. V centrální části země vlaky asi dvě hodiny stály. Národní železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) nejprve informoval o závadě a poté i o jejím odstranění. Do konce dne může ještě dojít k přerušení provozu, varovaly ve druhé zprávě DB.

Ukrajinské síly provádějí na pokrovské frontě menší protiútoky, které zpomalují a zatlačují Rusy, píše na svém webu magazín Forbes. Okupanti dlouhodobě postupují směrem k městu, ukrajinské protiútoky však alespoň prozatím frontovou linii stabilizovaly. Okamžité zásadní změny v místě zřejmě nelze očekávat, ale dosud zdánlivě nevyhnutelné dobytí Pokrovska ruskými silami se nyní zdá méně pravděpodobné, míní Forbes. Rusko tvrdí, že ovládlo vesnici Kalynove jihovýchodně od Pokrovska.

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Zatím není pod kontrolou, zasáhl téměř celou střechu a ta se začala propadat. Příčinou byla zřejmě nešťastná manipulace s ohněm při likvidaci vosího hnízda. Případ se vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Lidem hasiči doporučují, aby nevětrali.

Tisíce lidí po celé Francii v sobotu demonstrovaly proti jmenování pravicového politika Michela Barniera premiérem. Průvody se podle francouzských médií sešly v Paříži, Nantes, Rennes nebo Nice. Menší či větší protestní akce byly ohlášeny ve 150 městech a obcích. K demonstracím proti francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi ještě před Barnierovým jmenováním vyzvala levice, která sice vyhrála volby, ale nedostala šanci sestavit vládu.

Problémová vesmírná loď Starliner americké společnosti Boeing v sobotu úspěšně přistála na Zemi. Plavidlo se vrátilo bez posádky – dva astronauti, které na orbitu vyvezlo letos v červnu původně na osmidenní misi, zůstanou na ISS až do února příštího roku, kdy se vrátí v lodi konkurenční firmy SpaceX.

Bristolská kapela Massive Attack se nebojí odvážných hudebních projektů, ale ani nepříjemných politických témat. A už roky také upozorňuje na hrozbu klimatických změn. Její poslední koncert byl první, který se řídil přesně stanovenými pravidly, jež měla masivně snížit jeho uhlíkovou stopu.

Podíl.
Exit mobile version