Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy soboty 5. října 2024.

Izraelská armáda a bezpečnostní služba Šin bet v sobotu ve společném vyjádření oznámily zabití dvou vysoce postavených velitelů teroristického hnutí Hamás při útocích na dvou místech v Libanonu. Úmrtí svých velitelů potvrdil i Hamás, uvedly světové agentury. Dál pokračují údery židovského státu na jižním předměstí libanonského hlavního města Bejrútu, brzy ráno tam byla slyšet série výbuchů. Explozím předcházely výzvy izraelské armády, aby se obyvatelé z dané oblasti evakuovali. Libanonské teroristické hnutí Hizballáh mezitím oznámilo, že bojuje s izraelskými jednotkami na jihu Libanonu.

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Zvolili ji delegáti sobotního sjezdu v Hradci Králové. O předsednickou funkci se ještě ucházeli bývalý ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a senátor Jiří Dienstbier a zastupitel Prahy 12 Petr Hůla. Dosavadní šéf strany Michal Šmarda kvůli neúspěšným výsledkům strany ve volbách nekandidoval.

Medvěd napadl a usmrtil pětapadesátiletého houbaře ve slovenském okrese Liptovský Mikuláš. Podle serveru deníku Sme je to druhý takový případ v historii Slovenska, první se odehrál v roce 2021 ve stejné oblasti.

Americký prezident Joe Biden dal najevo obavu, že nadcházející volby ve Spojených státech by nemusely být pokojné. Vyjádřil se takto při překvapivém vystoupení v sále pro tiskové brífinky v Bílém domě, kde jako prezident před novináře nikdy předtím nepředstoupil. Podle agentury AP jeho tisková konference přinesla také tvrdá slova na adresu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Rusko se snaží vyprávět svou verzi pravdy všemi cestami. Jeho propaganda vytváří vylepšený obraz země jak dovnitř, tak i za hranice. A používá k tomu různá média – především ta internetová. Poslední roky ale Rusko v tomto směru razantně vstoupilo také do světa videoher.

Podíl.
Exit mobile version