Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy soboty 21. září 2024.

V Česku skončily krajské volby. Hnutí ANO je stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo v deseti krajích. Po jednom vítězství mají ODS, koalice SPOLU a Starostové pro Liberecký kraj. Volební účast překročila 32 procent, při minulých krajských volbách přišlo hlasovat 38 procent voličů.

V prvním kole byli letos senátory zvoleni čtyři kandidáti, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů. V obvodu Praha 12 tak zvítězil už v prvním kole dosavadní senátor Pavel Fischer, který reprezentuje koalici stran TOP 09, ODS, KDU-ČSL a hnutí STAN. V obvodu Vsetín pak podobně uspěl dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) a senátora má také obvod Ostrava-město, kde zvítězil starosta nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih Martin Bednář (ANO). Senátorem ve volebním obvodu Karviná bude také opět Petr Vícha (SOCDEM), který rovněž získal nadpoloviční většinu.

Na jihu Čech přetrvává nejvyšší povodňový stupeň na Nežárce a Lužnici. Jde o tři stanice, ale na všech hladina řek pomalu klesá, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. V Ústeckém kraji klesl dolní tok Labe na první povodňový stupeň, uvádí Povodí Labe. Celá Opava, včetně zaplavených oblastí, má znovu elektřinu. Obnovit dodávky téměř do všech domácností se podařilo také v Bohumíně na Karvinsku. Problémem pro město ale zůstává teplo a teplá voda – tam může obnova dodávek trvat i několik týdnů. V Ostravě začali zdravotníci preventivně očkovat lidi ze zaplaveného obvodu Přívoz proti žloutence typu A, která se může v důsledku povodní rozšířit.

Ruský raketový útok na ukrajinské město Kryvyj Rih zabil nejméně tři lidi včetně dítěte, uvedly městské a oblastní úřady. V pátek večer zranil ruský úder na Charkov nejméně patnáct lidí. Naopak ukrajinské drony útočily v noci na sobotu na vojenské cíle v Rusku. Ve dvou regionech zasáhly dva muniční sklady, v kterých se podle ukrajinského armádního generálního štábu nacházely tisíce tun munice včetně severokorejských raket. Podle zdrojů v tajné službě SBU zasáhly ukrajinské drony i ruské vojenské letiště v Kalužské oblasti.

Při pátečním leteckém izraelském útoku na předměstí Bejrútu zemřel další vysoce postavený velitel Hizballáhu Ahmad Mahmúd Vahbí, oznámila teroristická organizace. Izraelský úder se zaměřil na schůzku velení elitních jednotek Hizballáhu, informovala agentura AFP s odkazem na zdroj blízký libanonskému hnutí. Mrtvých je podle libanonského ministerstva zdravotnictví nejméně 37 včetně tří dětí. Na osmašedesát dalších lidí bylo zraněno. Počet obětí zřejmě poroste, neboť záchranáři stále prohledávají trosky a dvacet lidí se pohřešuje. Izrael podle palestinské agentury WAFA udeřil i v budově školy v Pásmu Gazy, kde zabil dvaadvacet lidí. Židovský stát tvrdí, že cílil na jednotky teroristického hnutí Hamás.

Českou vesnicí roku 2024 je Vacov z okresu Prachatice v Jihočeském kraji. Na druhém místě skončila obec Palkovice z okresu Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji, třetí příčku obsadila Dolní Lhota ze Zlínska. Hodnoticí komise vybírala ze třinácti finalistů, kterými byli vítězové krajských kol. U soutěžících obcí hodnotila například společenský život, aktivity občanů, podnikání, občanskou vybavenost, úspory energií nebo péči o veřejná prostranství a zeleň.

Podíl.