Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pondělí 30. září 2024.

Prezident Petr Pavel podle odstupujícího předsedy Pirátů Ivana Bartoše akceptuje návrh premiéra Petra Fialy (ODS) na odvolání Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Hlava státu v pondělí postupně přijímá předsedy všech pěti koaličních stran – ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Hovoří s nimi o vládní krizi, která vznikla poté, co předseda vlády Bartoše navrhl odvolat kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Fiala už dříve avizoval, že chce, aby nejpozději do středy bylo jasno o podobě koalice.

Zpravodajské agentury s odvoláním na svědky informovaly, že izraelský úder v pondělí zasáhl obytný dům v libanonském hlavním městě Bejrútu. Izrael se k incidentu nevyjádřil, později ale uvedl, že na východě Libanonu zasáhl desítky cílů hnutí Hizballáh. Zástupce zabitého šéfa tohoto teroristického hnutí Naím Kásim hovoří o připravenosti na dlouhou válku. Izraelský ministr obrany naznačil, že se chystá pozemní operace proti Hizballáhu. Libanonská vláda je připravena rozmístit armádu na jihu země. Palestinské teroristické hnutí Hamás mezitím oznámilo, že úder na jihu země zabil současného vůdce Hamásu v Libanonu spolu se členy jeho rodiny.

Celoroční dálniční známka v Česku od ledna 2025 zdraží o 140 korun na 2440 korun, zvýší se také ceny dálničních známek na kratší dobu. Sazba se změní podle zákona kvůli zvýšení spotřebitelských cen a prodloužení dálniční sítě, oznámilo ministerstvo dopravy. Nižší platby zůstanou pro auta na plyn a s kombinací elektrického a spalovacího motoru, bez poplatku zůstanou čistě elektrická vozidla a auta na vodík. Cena celoroční známky se naposledy zvýšila letos v březnu, vzrostla po dvanácti letech z 1500 na 2300 korun.

Historický úspěch Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a dramatická prohra vládních lidovců (ÖVP), bilancují výsledek nedělních voleb do rakouské Národní rady tamní média. Sociální demokraty (SPÖ) čeká podle nich zřejmě další restart a pro malé strany není v parlamentu místo. Rakouské úřady v noci na pondělí oficiálně zveřejnily výsledky hlasování, o nichž se píše napříč Evropou. Například francouzský ekonomický server Les Échos je označil za politické zemětřesení.

Letošní laureátkou Ceny Václava Havla je bojovnice za politickou svobodu a práva občanů Venezuely María Corina Machadová, oznámil předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy Teodoros Rusopulos. Cenu za ni ve Štrasburku převzala její dcera.

Jako paprsek z filmové Hvězdy smrti z Hvězdných válek. Ale milionkrát silnější. Ve slavné filmové sérii dokázal výboj z obří bitevní stanice zničit planetu. Výšleh z černé díry M87 ale může zažehnout desítky hvězd, domnívají se vědci.

Podíl.