Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pondělí 28. října 2024.

Češi si v pondělí připomínají 106. výročí vzniku samostatného Československa. Prezident Petr Pavel i premiér Petr Fiala (ODS) položili věnce u památníku na Vítkově. Pavel také jmenoval nové generály a na Pražském hradě večer předá státní vyznamenání. Parlamentní komory na ocenění navrhly stovky lidí, Pavel dle prezidentské kanceláře vyznamená 56 osobností. Pietní akce a slavnostní ceremoniály se konají i v dalších městech.

Izrael podnikl nálety na jiholibanonské město Súr (Týros). Podle armády židovského státu, která v předstihnu vybízela k evakuaci, útoky ničily infrastrukturu teroristického hnutí Hizballáh. Přístavní město je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO a Jeruzalém ho bombardoval už v minulém týdnu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí uvedl, že chce pokračovat v oteplování vztahů s arabskými státy, až židovský stát dosáhne svých cílů v Libanonu a v Pásmu Gazy. Izrael podle něj jedná o novém návrhu příměří v palestinské enklávě.

Před gruzínským parlamentem se shromáždily tisíce lidí poté, co opozice svolala protest proti výsledkům sobotních voleb, píše Reuters. Premiér Irakli Kobachidze z vládní strany Gruzínský sen zdůraznil, že integrace země do Evropské unie zůstává pro Tbilisi prioritou. Obnovit diplomatické vztahy s Moskvou se podle něj Tbilisi nechystá. Gruzínský sen podle oficiálních výsledků hlasování vyhrál, opozice a prezidentka Salome Zurabišviliová to ale zpochybnily a odmítají výsledky uznat. Pochybnosti o regulérnosti hlasování mají i mezinárodní pozorovatelé.

Největší evropská automobilka Volkswagen (VW) plánuje zavřít v Německu nejméně tři závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Chce tak snížit náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Podle agentury DPA to uvedla šéfka podnikové rady Volkswagenu Daniela Cavallová. Německá vláda vyzvala k zachování pracovních míst, zatímco Volkswagen trvá na tom, že restrukturalizace je v zájmu konkurenceschopnosti nezbytná.

Mezinárodní tým vědců zjistil, že antibiotikum rifaximin běžně předepisované pacientům s onemocněním jater vedlo k celosvětovému výskytu téměř neléčitelné formy superbakterie. Označuje se jako vankomycin-rezistentní enterokok (VRE) a často způsobuje závažné infekce u hospitalizovaných pacientů.

Podíl.
Exit mobile version