Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pondělí 21. října 2024.

Moldavané v nedělním referendu hlasovali o ústavním zakotvení vstupu do Evropské unie jakožto cíle země. Po sečtení odevzdaných hlasů se voliči těsnou většinou rozhodli západní směřování země podpořit. Současná proevropská prezidentka Maia Sanduová, která získala nejvíce hlasů v prvním kole souběžných prezidentských voleb, obvinila „zločinecké skupiny“ z podrývaní referenda. Druhé kolo volby hlavy státu se uskuteční 3. listopadu.

Praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti odvolali svůj protest, který plánovali na konec října. Resort zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků, oznámil po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. S ambulantními specialisty budou zástupci resortu jednat v úterý.

Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Objem platových prostředků tak oproti letošku stoupne o pět procent, řekl po jednání se zástupci odborů ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký podotkl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.

Dozorčí rada DPP odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského, skončil i jako generální ředitel. Představenstvu doporučila, aby na jeho místo určilo Ladislava Urbánka, dlouhodobého dopravního ředitele podniku. Ve vedení skončili i obvinění Marek Kopřiva a Jiří Špička. Dozorčí rada se mimořádně sešla kvůli aktuálním obviněním z korupce při zadávání veřejných zakázek a měla jednat i o vypsání výběrového řízení na generálního ředitele. K obojímu radu vyzval též primátor Bohuslav Svoboda (ODS). I radní hlavního města by se měli v pondělí situací v podniku zabývat.

Slovenské ministerstvo vnitra rozhodlo, že český expremiér Andrej Babiš (ANO) byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB a tento smír soud schválil, informovalo ministerstvo. Uzavření smíru zdůvodnilo dvěma právními analýzami a také tím, že prý existuje vysoké riziko jeho prohry ve sporu. Podle slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) je však Babiš jako agent evidován oprávněně. Bývalý premiér uvedl, že nikdy nepochyboval o tom, že spor ohledně evidence u někdejší komunistické Státní bezpečnosti vyhraje.

Na neohlášenou návštěvu Kyjeva přijel v pondělí americký ministr obrany Lloyd Austin. V Ruskem napadené zemi oznámil další vojenskou pomoc Washingtonu – má jít o munici, protitankové zbraně a obrněná vozidla v celkové hodnotě 400 milionů dolarů (zhruba 9,3 miliardy korun). Návštěva probíhá krátce před prezidentskými volbami, které USA čekají zhruba za dva týdny, země chce skrze ni Ukrajině vyjádřit podporu, píše agentura Reuters. Kyjev a další cíle na Ukrajině se v noci na pondělí opět staly terčem ruských útoků. Podle tamních zdrojů při nich utrpělo zranění více než 20 lidí.

V kauze sportovních dotací pražského magistrátu uznal soud vinnými tři z devíti obžalovaných – exministra bez portfeje Karla Březinu (dříve ČSSD, současná SOCDEM) a dvě úřednice z magistrátního odboru volného času a sportu – šéfku odboru Soňu Fáberovou a vedoucí oddělení sportu Danu Šachovou. Březinovi i Fáberové uložil tříleté vězení a šestiletý zákaz vykonávání funkcí ve veřejné správě spojených se správou majetku, Šachovou potrestal tříletou podmínkou a čtyřletým zákazem činnosti. Verdikt není pravomocný.

Zastupitelé Moravskoslezského a Olomouckého kraje si v pondělí zvolili hejtmana. Moravskoslezský kraj opět povede Josef Bělica z vítězného ANO. Neměl protikandidáta. Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen lídr kandidátky ANO a poslanec Ladislav Okleštěk.

Olomoucký vrchní soud poslal bývalého olomouckého krajského policejního náměstka Karla Kadlece v kauze Vidkun do vězení na 3,5 roku, původně dostal podmíněný trest. Podnikateli Ivanu Kyselému soud výrazně zvýšil peněžitý trest, a to z 346 tisíc na 1,82 milionu korun, a potvrdil mu podmíněný trest, stejně jako třetímu obžalovanému, bývalému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (dříve ČSSD, nyní SOCDEM). V případu týkajícím se úniků informací z policejních spisů a ovlivňování kauz obžalovaní vinu popírali a žádali zproštění. Rozbořil avizoval, že podá dovolání, Kadlec rozsudek nekomentoval.

V jižní Číně se rozkládá rozsáhlá podzemní laboratoř, která chce jako první na světě vyřešit zásadní vědeckou záhadu – povahu částice neutrina. A současně má ukázat, že věda asijské velmoci už předehnala tu západní.

Podíl.
Exit mobile version