Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pondělí 16. září 2024.

Česko se několikátým dnem vypořádává se silnými povodněmi. Policisté informovali o třech obětech, pohřešovaných je osm lidí. Po šesté odpoledne hlásilo některý z povodňových stupňů 192 stanic, jejich počet oproti předchozím dnům začíná klesat. Přibližně třetina z toho je nejvyšší, třetí stupeň. Vysoké hladiny toků – převážně na východě země – způsobily rozsáhlé materiální škody, tisíce lidí se musely evakuovat. Přívaly vody komplikují také dopravu, desítky tisíc domácností jsou bez elektřiny či teplé vody. Do zasažených obcí zamířily desítky cisteren a kontejnerů s pitnou vodou.

Extrémní deště způsobily povodně kromě Česka také v Rakousku, Rumunsku a Polsku, kde už podle médií zemřelo pět lidí. Situace je kritická především v Dolnoslezském vojvodství na jihu země. Poplach vyhlásilo město Opole, na kulminaci Odry se připravuje Vratislav. Ve Varšavě v pondělí mimořádně zasedla vláda, která se chystá vyhlásit stav přírodní katastrofy. V Dolním Rakousku se čekají srážky až do poloviny týdne, hrozí zhroucení hrází, varovala hejtmanka. V zemi zemřeli v souvislosti s velkou vodou už tři lidé. Dopravní problémy hlásí Vídeň. Na Slovensku je nejhorší situace na Dunaji.

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) chce žádat vládu o odložení krajských a senátních voleb, které se mají konat v pátek a v sobotu. Připravit je v tomto stavu, kdy jsou Opava a další místa v Česku postiženy povodní, bude podle něj velmi náročné. Chce psát dopis s výzvou směrem k vládě i dalším primátorům a starostům. V úterý už bude nutné začít s přípravami hlasování, které se má odehrát v pátek a v sobotu. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) řekl, že odložení voleb by bylo možné pouze změnou legislativy, na což není velký prostor. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že o případné úpravě termínu voleb je třeba rozhodnout na pondělním zasedání vlády.

V pražské katedrále svatého Víta se v pondělí sešlo sedm klíčníků, kteří společně otevřeli dveře Korunní komory a vyzvedli z ní korunovační klenoty. Komoru lze otevřít, jen pokud se sejde všech sedm klíčníků. Prezident Petr Pavel letos rozhodl, že výstava klenotů se bude konat každý rok.

Ukrajinští vojáci postupují v ruské Kurské oblasti v novém směru, píše web magazínu Forbes. Podle něj vstoupili do obce Vesjoloje západně od dosud okupovaného území. O tom, že Ukrajinci operují v obci Vesjoloje, informuje i Institut pro studium války (ISW), zároveň ale zmiňuje i ruské, dosud nepotvrzené tvrzení, podle nějž Ukrajinci nad vesnicí kontrolu zase ztratili. Ukrajinci pokračují v ofenzivě i na dalších místech Kurské oblasti, zisky v regionu zaznamenali také Rusové, dodal ISW.

Francouzský eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton, kterého Paříž opětovně nominovala do funkce, na sociální síti X zveřejnil svůj rezignační dopis. Uvedl v něm, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová požádala Francii o nominaci jiného kandidáta, podle Bretonových slov výměnou za „vlivnější“ portfolio. Sestavování nové Komise se tak zkomplikovalo. Elysejský palác uvedl, že novým francouzským kandidátem na eurokomisaře bude Stéphane Séjourné, který v dosluhující vládě vede diplomacii.

Změna klimatu, epidemie? Příčiny vymírání neandertálců zůstávají stále záhadou. Studie jedné této pravěké formy člověka z údolí Rhony, jehož rod tam žil na 50 tisíc let bez křížení s jinými skupinami, otevírá novou cestu, cestu genetické izolace, píše agentura AFP.

Podíl.