Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pátku 4. října 2024.

Evropská komise (EK) může definitivně prosadit zavedení dodatečných cel u dovozu elektromobilů z Číny. Proti návrhu se totiž nepostavil dostatečný počet členských států Evropské unie, uvedli diplomaté. Komise nicméně informovala, že bude s Pekingem dál jednat. Čína podle tamních médií zároveň EU vyzvala, aby zavedení dodatečných cel na dovoz elektromobilů odložila, a zabránila tak eskalaci napětí ve vzájemném obchodě. Český ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že je nutné vyvarovat se případného vyvolání celní války s Pekingem, která by v konečném důsledku ohrozila evropské automobilky.

Izrael v noci podnikl další útok na cíle teroristického hnutí Hizballáh v Bejrútu. Podle serveru Axios se armáda židovského státu snažila zasáhnout zbývající členy nejvyššího vedení teroristického hnutí Hizballáh. Server se odvolává na tři nejmenované izraelské představitele. Židovský stát také udeřil v blízkosti hraničního přechodu mezi Libanonem a Izraelem. Poničil tam silnici, kterou v minulých dnech používaly statisíce lidí k útěkům do Sýrie před izraelským bombardováním. Izraelská armáda ale říká, že cílila na tunel určený k pašování zbraní pro Hizballáh.

Dva týdny od krajských voleb je jasno o dalších regionálních vládách. Ústecký kraj má vést koalice vítězného ANO s ODS a Lepším Severem. Hejtmanem by měl být krajský lídr ANO Richard Brabec, který nahradil obviněného Marka Hrabáče. V Moravskoslezském kraji mohlo ANO vládnout samo, spojí se ale s koalicí SPD, Trikolory a PRO, oznámil hejtman Josef Bělica (ANO). Už ve čtvrtek večer oznámilo karlovarské ANO, že v kraji bude vládnout samo.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pátek odeslal na Pražský hrad návrh na jmenování Lukáše Vlčka ministrem průmyslu a obchodu a Petra Kulhánka (oba STAN) ministrem pro místní rozvoj, potvrdila mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Kulhánka čekají podle Fialy tři zásadní úkoly. Za nejdůležitější pokládá předseda vlády vyřešení problémů v digitalizaci stavebního řízení a nastartování výstavby dostupného bydlení.

Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas) oznámila demisi. Zdůvodnila ji kromě jiného schváleným konsolidačním balíčkem, který počítá se škrty v platech zdravotníků. Dolinková čelila kritice lékařů a opozice, která letos na jaře neuspěla ve sněmovně s návrhem vyslovit ministryni nedůvěru. Prezident Peter Pellegrini zatím neuvedl, zda demisi přijme, o postupu se rozhodne po jednání s Dolinkovou a zástupci zdravotníků.

Jednaosmdesátiletý americký důchodce z Montany dostal půlroční nepodmíněný trest ve federálním vězení. Nelegálně totiž využil tkáně a varlata obřích asijských ovcí, aby vytvořil jejich klony. Ty pak chtěl křížit s americkými ovcemi, které plánoval prodávat jako trofejní kusy bohatým zájemcům.

Podíl.
Exit mobile version