Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pátku 18. října 2024.

V Olomouci začal v pátek sjezd vládních lidovců, odpoledne delegáti zvolili staronovým předsedou ministra zemědělství Marka Výborného, který stranu už v minulosti vedl. Ve druhém kole volby porazil stávajícího šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečku o přibližně padesátku hlasů. Přítomní se ale zabývají i otázkou, jak získat voliče před parlamentními volbami v příštím roce po propadu preferencí pod pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny, který jim přisuzují některé průzkumy. Jurečka i jeho zvolený nástupce Marek Výborný se už při příchodu shodli, že po třech letech ve vládě a rok před volbami není ve straně velký prostor na razantní změnu. Na sjezd přijel stranu podpořit i premiér Petr Fiala (ODS).

Palestinské teroristické hnutí Hamás potvrdilo smrt svého vůdce Jahjáa Sinvára. Jeho zástupce pro Pásmo Gazy a hlavní vyjednavač Chalíl Hajjá uvedl, že byl zabit v boji. Podle bezpečnostního analytika Otakara Foltýna je smrt vůdce pro Hamás psychologickou ranou, hnutí ale oslabují hlavně efektivní izraelské útoky. Armádní generál ve výslužbě Jiří Šedivý si myslí, že Sinvárova smrt je šancí, jak zastavit válku a osvobodit rukojmí.

Německo bude Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba. V prohlášení před jednáním s americkým prezidentem Joem Bidenem to řekl německý kancléř Olaf Scholz. Dodal, že se ruský vůdce Vladimir Putin ve svých válečných plánech přepočítal, a slíbil, že NATO bude chránit každý centimetr území svých členů. Biden poděkoval Berlínu za jeho podporu Ukrajiny a zároveň zemi vyzval, aby se nadále snažila dodržet cíl NATO a investovat do obrany nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) ročně.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) požaduje rezignaci obviněných členů vedení dopravního podniku a vyhlášení výběrového řízení na jeho generálního ředitele. Kromě toho požaduje plné obsazení orgánů podniku. Šéf pražského dopravního podniku Petr Witowski nevidí důvod ke své rezignaci, do případného výběrového řízení se přihlásí. V sídle Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) v pondělí zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Situací se bude v pondělí zabývat i rada města. Řešit ji budou také zastupitelé příští čtvrtek.

Všední objekty, laboratorní organismy i zatím jen špatně pochopené biologické mechanismy ukazují vítězné fotografie specializované soutěže Nikon Small World. Letos se konal už její padesátý ročník.

Podíl.
Exit mobile version