Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy pátku 11. října 2024.

Počet obětí, jež zemřely v důsledku hurikánu Milton na Floridě, stoupl na šestnáct. Americké televizi CBS News to potvrdil floridský úřad pro vymáhání práva s tím, že zmíněné číslo pravděpodobně není konečné. Stanice CNN dodala, že se záchranným týmům podařilo dostat do bezpečí téměř tisícovku lidí. Část ze statisíců evakuovaných už se začala vracet do svých domovů. Extrémní srážky a záplavy nicméně potrvají i v příštích dnech.

Zástupci ANO, koalice HLAS samospráv (SOCDEM, Společně pro kraj, Rozvíjíme Hradec) a koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní podepsali koaliční smlouvu v Královéhradeckém kraji. Hejtmanem se má stát starosta Hronova a krajský zastupitel Petr Koleta (ANO). Koalice má 24 z 45 křesel v zastupitelstvu. V devítičlenné radě získá ANO sedm míst včetně hejtmana, jedno HLAS samospráv a jedno koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní.

Hejtmanem Pardubického kraje byl v pátek zvolen Martin Netolický (3PK – Pro prosperující Pardubický kraj). Ve funkci bude čtvrté volební období. Odpoledne podepsaly koaliční smlouvu hnutí ANO, 3PK, Koalice pro Pardubický kraj a ODS s TOP 09. Volba hejtmana byla tajná.

Ukrajinští obránci už kontrolují jen necelou polovinu Torecku v Doněcké oblasti. Předseda tamní správy Vasyl Čynčyk potvrdil, že zbytek města ovládají okupační jednotky. Ve městě zůstává přes tisíc civilistů. Rusové tvrdí, že obsadili i menší vesnici na Donbase a dvě další v Kurské oblasti na západě Ruska, které v létě během překvapivého vpádu zabrali Ukrajinci. Kreml spustil v regionu novou protiofenzivu, napsal k vývoji v ruském pohraničí nezávislý server Meduza s tím, že Ukrajincům v oblasti hrozí obklíčení.

Letošní Nobelovu cenu za mír získala japonská organizace Nihon Hidankjó bojující proti jaderným zbraním. Oznámil to norský Nobelův výbor, který ocenění uděluje. Organizace sdružující přeživší jaderných útoků na města Hirošima a Nagasaki se podle výboru snaží zabránit hrozbě, která může zničit celý svět. Spolupředseda organizace Tošijuki Mimaki zareagoval slovy, že dosáhnout úplné likvidace nukleárních zbraní je možné.

Nynější věda nemá jasný důkaz, že ostatky uložené v Čáslavi skutečně patřily husitskému vojevůdci Janu Žižkovi, který zemřel před 600 lety, upozornil Filip Velímský z Archeologického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR). Podle něj totiž není možné provést genetické určení Žižky s pomocí jeho potomků. Žižka zemřel přesně před 600 lety.

Silné sluneční erupce nejsou v poslední době neobvyklé, jelikož Slunce právě prochází maximem svého 25. cyklu aktivity. Ve středu 9. října ráno došlo v aktivní oblasti blízko středu hvězdy k dlouho očekávané erupci. Spolu s ní byl zaznamenán mohutný výron koronální hmoty směřující přímo k Zemi. Elektronová vlna dorazila do zemské magnetosféry ve čtvrtek večer, přičemž vysokoenergetické protony způsobily radiační bouři již o něco dříve. V průběhu noci na pátek pak byla i nad Českem k vidění intenzivní polární záře.

Člověk není první živočišný druh, který „vládne“ planetě. Před ním to byli dinosauři a ještě před nimi stonožky. Přibližně před 350 miliony let patřily mezi největší predátory obří dvouapůlmetrové stonožky, které mohly vážit kolem 45 kilogramů. Jenže se toho o nich moc nevědělo. Až doposud.

Podíl.
Exit mobile version