Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy neděle 20. října 2024.

Při izraelském ostřelování na jihu Libanonu zemřeli tři libanonští vojáci, tvrdí libanonská armáda. Podle agentury AFP se tak zvýšil na osm počet libanonských vojáků zabitých od 23. září, kdy izraelská armáda výrazně zintenzivnila letecké údery proti Hizballáhu v Libanonu. Od začátku tohoto měsíce na jihu země vedou Izraelci i pozemní operaci. „Izraelský nepřítel zaútočil na armádní vozidlo na silnici mezi obcemi Ajn Ibíl a Hanín na jihu, přičemž zabil tři lidi,“ napsala libanonská armáda na sociální síti X.

Hnutí ANO si v říjnovém volebním modelu agentury Kantar CZ drží velký náskok a oproti červnovému průzkumu je na tom ještě lépe. Druhá by byla ODS s odstupem více než dvaceti procentních bodů, za ní by se pak umístilo hnutí STAN, které si oproti červnu polepšilo nejvíce ze všech. Na druhé straně Piráti se v modelu propadli na pětiprocentní hranici. Pokud by strany kandidovaly samostatně, do sněmovny by se dostalo celkem pět subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.

Moldavané rozhodují o budoucím směřování země. Lidé zvolí nového prezidenta a rozhodnou i o tom, jestli nechají zapsat do ústavy, že by země měla vstoupit do Evropské unie. Prozápadní prezidentka Maia Sanduová, která usiluje o znovuzvolení, se tak snaží pojistit, že se budoucí vlády nevydají jiným směrem. Především k Rusku, které se snaží volby ovlivnit.

Měsíc se mnohdy přirovnává ke kolu ementálu – krátery na něm připomínají typické díry v tomto druhu sýra. Pokud by chtěl někdo použít gastronomickou metaforu k popisu Velké rudé skvrny na Jupiteru, musel by nejspíš sáhnout po slovu sulc.

Podíl.
Exit mobile version