Praha – Provoz soudů v Česku počínaje dneškem omezila třídenní celorepubliková stávka zaměstnanců. Zavřené často zůstaly podatelny, pokladny nebo informační centra. Odročena či zrušena musela být kvůli nepřítomnosti protokolujících úřednic také velká část jednání, zejména v trestních záležitostech. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. Stávku vyhlásil Odborový svaz justice kvůli nízkým platům pracovníků soudů. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že stávka je důsledkem nesprávného zařazení justičních pracovníků do platových tříd. Dodal, že návrh řešení už v zásadě existuje, jako ministr ho ale nemá pravomoc prosadit.

Mladá úřednice z olomouckého okresního soudu řekla ČTK, že motivem stávky je dlouhodobá skepse a především nízká životní úroveň. Na své konto dostává měsíčně 21.000 korun čistého. Za sebou má přitom osm let praxe a v administrativě vykonává rejstříkovou vedoucí, na svých bedrech má tak i poměrně velkou odpovědnost. „V jednacích síních často sedíme celý den, máme jen půl hodinku na jídlo a pití, a poté ještě musím dělat další práci,“ uvedla.

Na některých soudech se do dnešní stávky zapojili prakticky všichni zaměstnanci s výjimkou soudců, kteří ze zákona stávkovat nesmějí. Například na libereckém okresním soudu se k protestní akci připojili takřka všichni z více než 110 administrativních pracovníků. „Zůstal jen jeden či dva pro nejakutnější případy,“ řekl předseda okresního soudu Petr Hoček. Pracovníci soudu mají podle něj podporu i ze strany soudců. „Jsou na jejich straně, proto došlo i k masivnímu odročování, aby si veřejnost uvědomila, že justice nejsou jen soudci,“ dodal.

U brněnského městského soudu se stávky podle mluvčí Petry Láníčkové účastní zhruba 70 procent zaměstnanců. „Je třeba však upozornit, že se určitá část zaměstnanců stávky neúčastní ne z důvodu, že by stávku nepodporovala, ale zejména z důvodu, že si nemohou se svým nízkým platem dovolit tři dny neplaceného volna. Pro zaměstnance pak stávka znamená, že budou muset dohánět veškerou práci, která zde na ně tři dny čekala, a naopak přibývala další,“ uvedla už dříve mluvčí. Na dny stávky bylo podle ní nařízeno 227 jednání, z nichž bylo 154 zrušeno či odročeno.

Na Krajském soudu v Praze na náměstí Kinských odročili soudci podle mluvčí Hany Černé trestní jednání, kterých se mělo konat zhruba 30. Civilní jednání se povětšinou konají. „U trestních věcí je nezbytná přítomnost protokolujícího úředníka. U občanskoprávních jednání může soudce nahrávat na diktafon, po stávce to však budou muset úředníci přepsat,“ vysvětlila mluvčí.

Ve vršovickém areálu na Míčánkách, kde sídlí pět pražských obvodních soudů, bylo dnes ráno klidněji než obvykle. Uzavřeny zůstaly podatelny, pokladny i informační centra, na jejich okna pracovníci soudu vyvěsili informace o stávce, případně kontakty, kam se mohou lidé s nutnými podáními obrátit. Část dnešních jednání soudy odročily, některá – především v civilních sporech – ale i přes stávku plánovaly uskutečnit.

Zúčastnit se několika vyhlášení rozhodnutí a jednání umožní veřejnosti jihlavská pobočka Krajského soudu v Brně. Jinak je budova pro veřejnost uzavřená včetně podatelny. Velká část soudních jednání byla odvolána nebo přesunuta na jiné termíny i na soudech v Karlovarském kraji.

Stávka ochromila provoz soudů ve Zlínském kraji. U vsetínského okresního soudu stávkuje 58 ze 61 administrativních pracovníků. Obě budovy soudu, tedy jak ve Vsetíně, tak ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, jsou pro veřejnost uzavřené. Mimo provoz je pokladna nebo podatelna. „Soudní jednání jsou všechna zrušená. Myslím si, že je tam jedna jediná výjimka, kdy je videokonference, kterou si je soudkyně schopná spustit sama,“ uvedl předseda soudu Pavel Kotrady.

Za vyšší platy stávkovali zaměstnanci všech českých soudů s výjimkou Ústavního, jehož pracovníci jsou financováni z jiné rozpočtové kapitoly, už 29. května. Do jednodenního výstražného protestu se tehdy podle odborářů zapojilo 95 procent justičního personálu.

Jihočeský kraj

Českobudějovický okresní soud dnes kvůli stávce odročil devět trestních jednání, civilní se ale konají. Dále omezil provoz pro veřejnost. Lidé nemohou podat písemnosti na podatelně, zaměstnanci nebudou zpracovávat ani elektronická podání. Nefunguje pokladna a infocentrum. Naopak Krajský soud v Českých Budějovicích žádná soudní jednání kvůli stávce nezrušil, uzavřel pouze pokladnu a infocentrum. Stávka se nedotkne ani vyřízení jedné stížnosti na krajské volby, zjistila dnes ČTK.

„Ve stávce je 52 procent zaměstnanců, ale 48 procent je v budově, v kancelářích a pracují. Jednání soudů nebyla odročena. Uzavřené jsou pouze pokladna a infocentrum. Podatelna funguje, vyřizujeme poštu a písemnosti zpracováváme. Stejná situace je i na pobočce v Táboře,“ řekla mluvčí krajského soudu Ivana Vobejdová.

Stávka neovlivní vyřízení jednoho návrhu na neplatnost hlasování a volby kandidáta ve volbách do Zastupitelstva Jihočeského kraje, které se konaly 20. a 21. září. „Navrhovatel ve svém návrhu uvádí, že jedna okrsková volební komise v Českých Budějovicích chybovala a postupovala v rozporu se zákonem, neboť přednostní hlasy nepřidělila správně, případně je nezapočetla vůbec. Poukazuje na neférovost volební kampaně. Dále vyslovuje neplatnost volby kandidátů, kteří neobdrželi alespoň pět procent preferenčních hlasů,“ informovala Vobejdová.

Na českobudějovickém okresním soudě stávkuje 82 procent z více než stovky zaměstnanců. Soudci ale dál plánují. „Na pondělí a úterý ještě před stávkou byla naplánovaná školení státních zástupců, proto bylo nařízeno minimum jednání. Stávka se dotkla trestních řízení, bylo odročeno devět. Ale ve středu se jedno hlavní trestní jednání konat bude,“ řekla mluvčí okresního soudu Markéta Bartizalová. Do stávky se zapojili zaměstnanci, kteří zajišťují chod soudu, tedy zapisovatelky, vyšší soudní úředníci, asistenti, pracovníci na podatelně, v infocentru, informatici, údržbáři a řidiči.

„Předsedové krajských soudů a Městského soudu v Praze v souvislosti s vyhlášenou třídenní stávkou zaměstnanců soudů podporují provedení změn nejen v odměňování justičního aparátu soudů, ale také ve financování justice jako takové. Vyjadřují porozumění pro oprávněné požadavky stávkujících. Trvají na dodržení slibu a harmonogramu dorovnání průměrného platu v justici s průměrným platem ve veřejné správě v roce 2025, bez zohlednění platu v ozbrojených složkách a platu učitelů,“ uvedlo ve stanovisku Kolegium předsedů krajských soudů a Městského soudu v Praze.

Ve stanovisku je dále řečeno, že předsedové soudů dlouhodobě upozorňují na ztrátu konkurenceschopnosti justice a na odchody zaměstnanců kvůli nedostatečnému platovému ohodnocení.

Po skončení protestů odbory zůstanou ve stávkové pohotovosti.

Jihomoravský kraj

Provoz soudů v Jihomoravském kraji počínaje dneškem omezila třídenní celorepubliková stávka zaměstnanců, kterou kvůli nízkým platům vyhlásil Odborový svaz justice. Zavřené zůstaly například podatelny, pokladny či informační centra. V Břeclavi či ve Vyškově jsou pro veřejnost budovy soudu uzavřené. Vyplývá to z informací na webech jednotlivých soudů či z vyjádření zástupců soudů.

U Krajského soudu v Brně jsou mimo provoz soudní kanceláře, podatelna, pokladna, telefonní ústředna a informační centrum. Soud také nepřijímá žádná písemná podání. „Doplňující informace o provozních omezeních poskytnou osobám vstupujícím do budovy krajského soudu na pracovištích Rooseveltova 16 a Husova 15 příslušníci místní jednotky justiční stráže u vchodu,“ uvedl předseda soudu Milan Čečotka na webu v oznámení o omezení provozu. Mluvčí soudu Klára Belkovová ČTK už dříve řekla, že stávkovat bude asi 60 procent zaměstnanců soudu. „Do stávky se zapojí celý administrativní personál veřejného rejstříku, takže jeho chod bude zcela paralyzován,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že v Brně soud zrušil na trestním a civilním úseku asi 20 jednání.

U městského soudu se stávky účastní podle mluvčí Petry Láníčkové zhruba 70 procent zaměstnanců. „Je třeba však upozornit, že se určitá část zaměstnanců stávky neúčastní ne z důvodu, že by stávku nepodporovala, ale zejména z důvodu, že si nemohou se svým nízkým platem dovolit tři dny neplaceného volna. Pro zaměstnance pak stávka znamená, že budou muset dohánět veškerou práci, která zde na ně tři dny čekala a naopak přibývala další,“ uvedla už dříve mluvčí. Na dny stávky bylo podle ní nařízeno 227 jednání, z nichž bylo 154 jednání zrušeno či odročeno. V provozu není například infocentrum soudu, nefunguje podatelna. Obdobná omezení se dotkla i soudu pro Brno-venkov, vyplývá z oznámení na webu.

U břeclavského okresního soudu stávkují podle dřívějšího vyjádření předsedkyně soudu Daniely Klobásové všichni zaměstnanci. Obě budovy soudu tak jsou pro veřejnost uzavřené. „Soudní jednání, která byla zrušena, se v tyto dny nekonají, o nově nařízeném termínu jednání budou účastníci řádně informováni,“ uvedla předsedkyně soudu na webu. Pro veřejnost se kvůli stávce uzavřela také budova soudu ve Vyškově. „Opatření se netýká účastníků řízení, jejich právních zástupců a svědků, kteří mají v tyto dny předvolání na nařízená soudní jednání,“ uvedla na webu předsedkyně soudu Zdeňka Kalová.

V Blansku se podle dřívějšího vyjádření mluvčí soudu Radky Bukovské zapojí do stávky asi 85 procent zaměstnanců. Uzavřená je podatelna či informační centrum. Stávku podpoří také u znojemského soudu, kde se jí podle ředitelky správy Milady Švejdové zúčastní asi 90 procent zaměstnanců. U hodonínského soudu se do stávky zapojí podle mluvčí soudu Sabiny Trávníčkové 80 procent zaměstnanců.

Zaměstnanci Ústavního soudu, který sídlí v Brně, do stávky zapojeni nejsou, jejich platy jsou mimo rozpočtovou kapitolu ministerstva spravedlnosti. Stávku obecné justice ale solidárně podporují. Adresovali ministru Pavlu Blažkovi (ODS) a odborové organizaci justice dopis vyjadřující podporu stávkujícím.

Královehradecký a Pardubický kraj

Stávka justičního personálu na východě Čech dnes ráno začala, odehrává se bez zmatků. U okresních soudů v obvodu Krajského soudu v Hradci Králové (KS HK) se ke stávce připojilo asi 90 procent zaměstnanců a u krajského soudu včetně pobočky v Pardubicích 70 procent. Většina jednání byla zrušena nebo odročena, o rozsahu omezení pro veřejnost soudy předem informovaly. ČTK to dnes ráno řekli zástupci soudu.

Do působnosti KS HK spadají kromě Královéhradeckého a Pardubického kraje také okresy Semily v Libereckém kraji a Havlíčkův Brod na Vysočině. Krajský soud má pobočku v Pardubicích. Stávka potrvá do středy 9. října včetně a netýká se soudců, protože ti podle zákona stávkovat nemohou.

Většina ústních jednání byla zrušena nebo odročena, a to na obou dvou pracovištích KS HK. „Kanceláře všech úseků jsou ochromeny, v důsledku čehož není možná průběžná práce se spisy, tedy nařizování jednání, předvolávání svědků či vypravování soudních rozhodnutí. Také není možné reagovat na došlá podání,“ uvedla mluvčí KS HK Kateřina Jarkovská.

Podání po dobu stávky není možné Krajskému soudu v Hradci Králové doručovat v papírové formě a podatelna všechna podání bude předávat příslušným oddělením a kancelářím postupně až od čtvrtka 10. října. Není také možné získat prostřednictvím informační kanceláře informace o stavu řízení a je vyloučena možnost nahlížet do spisu.

Například ke stávce justičního personálu u Okresního soudu v Jičíně se podle tamního vedení soudu připojilo 88 procent zaměstnanců. Jičínský soud bude do středy fungovat v omezeném režimu. Nebude přijímat a zpracovávat nová podání s výjimkou neodkladných věcí, například návrhů na vzetí do vazby, návrhů na nařízení předběžného opatření upravujícího poměry dítěte či ve věcech domácího násilí.

„Stávku zaměstnanců soudů podporuji, protože jejich platové podmínky jsou skutečně bez jakéhokoliv důvodu dlouhodobě horší než na srovnatelných pozicích ve státní správě. A je mi velmi líto, že jim za jejich odpovědnou práci v prostředí plném vyhrocených a emotivních situací za neustálých změn právních norem nemohu poskytnout adekvátní finanční ohodnocení. O to víc si jejich práce vážím,“ uvedl v dřívějším prohlášení předseda Okresního soudu v Jičíně Jiří Vošvrda.

Liberecký kraj

Drtivá většina zaměstnanců soudů v Libereckém kraji se připojila k třídenní stávce, kterou kvůli nízkým platům vyhlásil Odborový svaz justice ode dneška do středy. Konat se bude jen několik líčení, pro něž se podařilo zajistit zapisovatelku nebo není nutná její účast. Uzavřená jsou pracoviště podatelen, informačních středisek i pokladen, vyplývá z dnešního zjištění ČTK.

V Liberci je sice společná budova okresního i krajského soudu přístupná, jednotlivá pracoviště jsou ale uzavřená. „Proběhne pouze příjem pošty a její roztřídění z hlediska důležitosti,“ uvedla mluvčí pobočky krajského soudu v Liberci Karolína Francová. Z 86 pracovníků pobočky krajského soudu, a to včetně asistentů soudců, se jich do stávky aktivně zapojilo 61 a sedm lidí je na dovolené nebo nemocných. Konat se tak bude jen několik líčení.

Na libereckém okresním soudu se do stávky zapojili takřka všichni z více než 110 administrativních pracovníků. „Zůstal jen jeden či dva pro nejakutnější případy,“ řekl ČTK předseda okresního soudu Petr Hoček. Pracovníci soudu mají podle něj podporu i ze strany soudců. „Jsou na jejich straně, proto došlo i k masivnímu odročování, aby si veřejnost uvědomila, že justice nejsou jen soudci,“ dodal.

Okresní soud v Jablonci nad Nisou s 54 administrativními a technickými pracovníky je zcela uzavřený. „Na zdejším soudu se ke stávce připojili všichni zaměstnanci,“ uvedl mluvčí jabloneckého soudu Martin Feřt. Zavřená je i budova Okresního soudu v Semilech. „Všech 30 zaměstnanců se připojilo ke stávce,“ řekl ředitel soudní správy semilského soudu Petr Blažek.

Budova soudu v České Lípě je sice otevřená, ale i tam se drtivá většina zaměstnanců připojila ke stávce a koná jen jen několik líčení.

Praha

Na pražských soudech jsou dnes uzavřené pokladny, podatelny a informační centra. O třídenní stávce zaměstnanců kvůli platovým podmínkám informují návštěvníky většinou hned u vstupu členové justiční stráže, případně vyvěšené cedule. Do budovy tak chodí pouze účastníci jednání, z nichž ale některá soudci museli kvůli nepřítomnosti protokolujících úřednic odročit. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na sociální síti X uvedl, že stávka je důsledkem nesprávného zařazení justičních pracovníků do platových tříd. Řešení ale podle něj nemůže prosadit jeho ministerstvo.

U Městského soudu v Praze, který je největším soudem v zemi, není stávka v budově ve Spálené ulici na první pohled patrná – jednání se konají a jedinou vývěskou, která na protest odkazuje, je cedule o třídenním uzavření tamního bistra. Soud nicméně z trestních věcí zachoval jen ta jednání, u nichž je obžalovaný ve vazbě, a namísto protokolujících úředníků chodí do jednacích síní pomáhat asistenti soudců.

Rovněž u pražského vrchního soudu, který sídlí na náměstí Hrdinů v Nuslích, se příchozí návštěvník nesetká s žádnými viditelnými upozorněními na stávku. O jejím konání informuje u bezpečnostního rámu člen justiční stráže. Dopoledne se uskutečnilo jediné trestní zasedání, které se týkalo muže vazebně stíhaného za drogové delikty. Konání jednání umožnila protokolující úřednice, která přišla do práce i přes úraz nohy. Předsedkyně soudního senátu ženě na počátku zasedání poděkovala za to, že vyhověla žádosti soudců a nemuselo se odročovat.

Mladá zaměstnankyně řekla ČTK, že volno, které dnes její stávkující kolegové čerpají, bude potřebovat na rehabilitaci. Žena už navíc nevěří tomu, že tato forma protestu reálně povede k přidání peněz.

U Krajského soudu v Praze na smíchovském náměstí Kinských odročili soudci podle mluvčí Hany Černé trestní jednání, kterých se mělo konat zhruba 30. Civilní jednání se povětšinou konají. „U trestních věcí je nezbytná přítomnost protokolujícího úředníka. U občanskoprávních jednání může soudce nahrávat na diktafon, po stávce to však budou muset úředníci přepsat,“ vysvětlila mluvčí.

Soud má na dveřích kanceláří upozornění na stávku, informuje o ní i justiční stráž. V informačním centru zůstala jedna pracovnice, která však návštěvníkům nevyřídí běžnou agendu, pouze po telefonu odpovídá na urgentní dotazy a přijímá omluvy na jednání. Lidé tam po tři dny ani nemohou nahlédnout do soudních spisů. Jedna pracovnice zůstala i v elektronické podatelně, přijímá však jen bezodkladné věci. Na soudu stávkuje 41 procent zaměstnanců – tedy 91 z celkového počtu 220 pracovníků. Protestuje se podle Černé na všech pozicích včetně nejhůře placených kuchařů a uklízečů. Vedení soudu stávku jako i dříve podporuje.

Ve vršovickém areálu na Míčánkách, kde sídlí pět pražských obvodních soudů, bylo dnes ráno klidněji, než je obvyklé. Uzavřeny zůstaly podatelny, pokladny i informační centra, na jejich okna pracovníci soudu vyvěsili informace o stávce, případně kontakty, kam se mohou lidé s nutnými podáními obrátit. Na stávku upozorňovaly i cedule vyvěšené vedle vchodu do budovy. Část dnešních jednání soudy odročily, některá – především v civilních sporech – ale i přes stávku plánovaly uskutečnit.

Na Obvodním soudu pro Prahu 5 měla dnes kvůli stávce otevřeno podatelna pouze od 08:00 do 10:00. Také pokladna je zavřená. Podání mohou lidé poslat elektronicky, úředníci je však zpracují až ve čtvrtek. U vinohradského Obvodního soudu pro Prahu 2 se do stávky zapojila většina administrativních pracovníků. Dnes se tam koná jen několik jednání a podobná situace bude podle pracovníků justiční stráže i v dalších dvou dnech. U Obvodního soudu pro Prahu 1, který sídlí společně se soudem pro Prahu 7 na Ovocném trhu, upozorňuje na protest vývěska postavená přímo před vstupní vrata do budovy.

„Stávka je důsledkem několika desítek let neřešeného nevhodného zařazení pracovníků v justici i státním zastupitelství v platových třídách. Návrh řešení již v zásadě existuje. Stávku chápu i jako snahu odborů přispět k jeho prosazení. Ministr spravedlnosti tuto pravomoc nemá,“ uvedl ministr spravedlnosti. S odboráři jednal minulý týden spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Protest se jim nepodařilo odvrátit.

Středočeský kraj

Provoz středočeských soudů ode dneška do středy omezuje celorepubliková stávka justičního personálu, kterou kvůli nízkým platům vyhlásil Odborový svaz justice. Do stávky se zapojila většina zaměstnanců okresních soudů. Zavřené jsou podatelny, pokladny a informační centra, někde i soudní budovy. Provoz je omezený na nejnutnější úkony. Například na okresním soudu v Mladé Boleslavi zůstali dva asistenti a jeden na půl úvazku. Vyplývá to z vyjádření zástupců soudů nebo informací na webech soudů.

U Okresního soudu v Příbrami se stávky účastní 80 procent zaměstnanců. Civilní jednání byla až na složitější případy, které nesnesly odkladu, odročena. Řízení v trestních věcech se většinou konají. „Odročena byla v trestních věcech menší část – tam, kde se nejednalo o vazební věci. Podatelna soudu nefunguje. Podání tak lze v současné době podat pouze prostřednictvím datové schránky, nicméně i zde není, kdo by obsluhoval a přijímal tato podání,“ řekl ČTK Tadeáš Kleisner z příbramského soudu.

Mladoboleslavský okresní soud zveřejnil seznam čtyř desítek zrušených jednání na webu. Soud přijímá listinnou i elektronickou poštu a doručení je možné i osobně, budova soudu zůstala otevřená. Provoz bude do středy omezen na vyřizování neodkladných činností, zejména předběžná opatření, vazební zasedání a příkazy k zatčení. Doma zůstalo přes 90 procent administrativních zaměstnanců. „Zapisovatelka není žádná, máme aktuálně dva asistenty a jednoho na půl úvazku, vyřizují kontrolu přijaté pošty a mají odfiltrovat, jestli tam není například předběžné opatření,“ řekl dnes dopoledne ČTK předseda soudu Pavel Rozsypal. Komplikace podle něj zatím nejsou. „Zatím přišlo jedno předběžné opatření, ale takzvané pomalé, které není nutné vyřídit do tří dnů, vazební služby jsou zajištěné, jeden z asistentů bude nouzově zastupovat zapisovatelku, která píše u vazebních zasedání,“ doplnil Rozsypal.

Zavřená zůstane například budova kolínského okresního soudu. Podle dřívějšího vyjádření předsedkyně soudu Markéty Šottové vpustí justiční stráž do budovy jen účastníky a veřejnost na několik jednání, která zrušená nebyla. V Kolíně stávkují až na jednoho všichni administrativní zaměstnanci.

Plzeňský kraj

Chod soudů v Plzeňském kraji omezila třídenní stávka justičních pracovníků. Omezení se většinou dotýká základních služeb pro veřejnost, jako jsou podatelny, infocentra, telefonní ústředny, soudní kanceláře a správy soudů. U Krajského soudu v Plzni z přibližně dvou stovek justičních pracovníků stávkuje 61 procent, u okresních soudů je to až 100 procent, řekla dnes ČTK mluvčí krajského soudu Jana Rubášová.

Většina soudních budov zůstala i přes uzavřené podatelny a infocentra veřejnosti nadále přístupná a některá nařízená jednání se konají, domažlický okresní soud se ale pro veřejnost uzavřel celý, informovala předsedkyně soudu Martina Dufková. Předseda klatovského okresního soudu Jan Kasal upozornil na to, že na soudu není po dobu stávky funkční ani telefonické spojení, soudní budova ale v omezeném provozním režimu otevřená je. U klatovského soudu se zapojilo do stávky nejméně justičních pracovníků z okresních soudů v kraji, a to 68 procent.

Stoprocentní účast ve stávce je naopak u okresních soudu v Domažlicích a u Okresního soudu Plzeň – jih. Ve stejném areálu sídlící soud pro okres Plzeň – sever má téměř 94 procent stávkujících, uvedla Rubášová. „Je na jednotlivých zaměstnancích, jestli se rozhodnou stávkovat celé tři dny, nebo ne,“ řekla. Stávkující zůstávají doma, do práce nepřišli. Na plzeňském městském soudu stávkuje 90 procent pracovníků, v Rokycanech 79 a v Tachově 82 procent justičních zaměstnanců.

„Nedávno jsem byla na školním srazu ze základní školy a zjistila jsem, že mám nejspíš nejnižší plat z celé třídy. Přitom mám náročnou práci, často dlouho sedíme v jednací síní a i když jednání skončí, čeká nás spousta další práce. Na výplatě to ale nepoznám a spolužáci, kteří se učili o dost hůř než já, si vydělají jako nekvalifikovaní dělníci, mnohem víc,“ řekla ČTK úřednice jednoho z plzeňských soudů. O změně místa uvažuje v poslední době stále častěji, děti dorůstají a za jejich sportovní kroužky a další aktivity rodina vynakládá nemalé peníze. „Manžel vydělává dobře, tak s penězi nějak vyjdeme, ale neumím si představit, jak třeba mladší kolegyně mají splácet s naším platem hypotéku,“ dodala.

Kvůli stávce se ruší část jednání. Například u krajského soudu jsou to všechna jednání obchodní agendy, polovina civilních odvolacích soudů a 23 procent jednání na trestním úseku. Zrušena nebyla naopak žádná jednání insolvenční nebo správní agendy.

Podíl.
Exit mobile version