Aktual.: 11.10.2024 11:22

Praha – Odvolací Vrchní soud v Praze v kauze pašování drog za miliardy korun zvýšil trest Michalu Černému, který zajišťoval přepravu části narkotik, o půl roku na devět let vězení. Kurýrovi Janu Chalupovi trest naopak snížil z osmi let na 7,5 roku vězení. Muži se k činu přiznali a spolupracovali s policií. V případu čelí obžalobě dalších osm lidí, kteří vinu popírají. Jejich částí kauzy se i nadále zabývá liberecká pobočka ústeckého krajského soudu. Dnešní rozhodnutí je pravomocné. Jednání provázela zvýšená bezpečnostní opatření.

Obžaloba v případu tvrdí, že přes libereckou větev mezinárodního gangu prošla více než tuna kokainu a 3,5 tuny hašiše. V Liberci byl podle obžaloby velkosklad, který sloužil jako překladiště drog, jež se dostaly do Evropy z Jižní Ameriky a ze zemí Blízkého východu. Z Liberce drogy směřovaly dalším zločineckým skupinám v jiných státech. Skupina je stíhána i za dovoz cigaret s daňovým únikem přes 84 milionů korun.

Černý se podle obžaloby přes svoji dopravní firmu podílel hlavně na zajištění přepravy ukrytých narkotik a jejich skladování v Liberci. Chalupa drogy vozil do Liberce i odběratelům v zahraničí, a naopak od nich přivážel peníze.

Muži čelili obžalobě z několika trestných činů. Soudy jim uložily tresty ještě pod zákonnou sazbou, která činí deset až 18 let vězení. Trestní zákoník navíc stanoví, že u trestného činu spáchaného ve prospěch organizovaného gangu se horní hranice sazby zvyšuje o třetinu a trest se ukládá v horní polovině takto stanovené sazby. Obžalovaným tak hrozilo vězení v délce až 24 let.

Krajský soud v Liberci spolu s Černým a Chalupou v únoru potrestal i Magdu Stříbrnou, uložil jí tříletý podmíněný trest se zkušební dobou na pět let. I ona se k činu přiznala. Proti rozsudku se v jejím případě žádná ze stran neodvolala a verdikt tak již nabyl právní moci.

Hlavní postavou liberecké větvě je podle obžaloby uprchlý Vilém Kováč, po kterém pátrá Europol. Muž na počátku roku v e-mailu, který zaslal krajskému soudu, odmítl jakoukoli protiprávní činnost.

Podíl.