Liberecká pobočka krajského soudu zamítla stížnost koalice Stačilo! (KSČM a ČSNS) na volby do krajského zastupitelstva. Vyplývá to z usnesení na úřední desce soudu. Koalice s rozhodnutím nesouhlasí. Ve stížnosti poukazovala na údajně špatné sečtení hlasů v některých okrscích. V kraji získala 4,99 procenta hlasů, skončila tak těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zvolení.

„Návrh se zamítá. Žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů řízení,“ stojí v rozhodnutí soudu. Koalice Stačilo! získala 4,99 procenta hlasů ve volbách do zastupitelstva v Libereckém kraji. Chybělo jí tedy pouze několik hlasů k překonání pětiprocentní hranice nutné pro získání mandátů v zastupitelstvu.

Koalice Stačilo! s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Důkazy, které předložily ve svém návrhu, považuje koalice Stačilo! za dostatečné k tomu, aby došlo k přepočtu hlasů minimálně v některých volebních okrscích. Protože tak krajský soud neučinil, obrátí se obě strany se stížností na Ústavní soud,“ prohlásil mluvčí koalice Roman Roun.

Stížností podanou k soudu se koalice primárně snažila docílit přepočítání hlasů a vyslovení neplatnosti voleb všech zvolených kandidátů. Jako alternativní řešení stížnost navrhovala přepočet hlasů v těch volebních okrscích, kde obdrželi nula až pět hlasů a vyslovení neplatnosti jen některých zvolených kandidátů. 

Údajné nezapočítaní hlasů dokládala koalice Stačilo! podle jejího mluvčího Romana Rouna mimo jiné čestnými prohlášeními voličů, kteří tvrdili, že výsledky voleb nereflektují to, jak ve svém okrsku volili. Soud ale dospěl k závěru, že podaný návrh není důvodný, proto jej zamítl.

Volby v Libereckém kraji vyhráli už počtvrté Starostové pro Liberecký kraj, v zastupitelstvu získali 20 mandátů ze 45, druhé skončilo ANO a třetí koalice SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL. Dva mandáty získalo i SPD a Trikolora.

Podíl.
Exit mobile version