Aktualizace: 3.07.2024 00:03

Praha – Městský soud v Praze se dnes začne zabývat případem muže, kterého obžaloba viní z nelegální služby v ukrajinské armádě a z plenění v místě válečných operací. Za službu v cizí armádě mu soudy mohou uložit nejvýše pět let vězení, za rabování mu ale hrozí i výjimečný trest. Hlavní líčení je kromě dneška a čtvrtka naplánované i na příští týden.

Podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy muž působil koncem března 2022 jako voják-dobrovolník v ukrajinském dobrovolnickém praporu Karpatská Sič. Dotyčný svou účast v praporu webu potvrdil a přiznal se, že kradl v opuštěných domech, které měl se svou jednotkou takzvaně čistit od ruských okupačních vojsk. Uvedl, že se řídil pokyny velícího důstojníka, podobně se podle něj chovali i další vojáci.

Trestný čin služby v cizích ozbrojených silách spáchá podle trestního zákoníku občan ČR, který v rozporu s jiným právním předpisem slouží ve vojsku nebo ozbrojených silách jiného státu. Prezident může českým občanům, kteří se chtějí do bojů na ukrajinské straně zapojit, udělit povolení. Obviněný muž ho ale podle dřívějších informací neměl.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.