Komerční prezentace Aktual.: 1.10.2024 09:48

Brno – Krajský soud v Brně dnes uznal deset obžalovaných z 25 v kauze úniku informací od policie vinnými. Předsedkyně senátu Dita Řepková čte rozhodnutí, které má 125 stran. Očekává se, že to bude trvat několik hodin. Obžalovaných bylo původně 28 lidí, u tří soud už dříve stíhání pro neúčelnost zastavil. Obžalovaní vinu vesměs odmítali.

Trestná činnost podle obžaloby v naprosté většině případů spočívala v neoprávněném provádění lustrací v informačních systémech policie a celní správy. Podle spisu šlo také o zneužívání systémových opatření v souvislosti s účelovým zavedením některých osob jako informátorů policie.

Jen obžalobu četl žalobce zhruba sedm hodin. Řepková k rozsudku uvedla, že jeho čtení je „grandiózní věc“ a že takto rozsáhlý rozsudek ještě nečetla. Mezi těmi, koho soud uznal vinnými, jsou například bývalí policisté Michal Ratajský či Jakub Patloka, také například Tereza Čoupková, Kamil Jurčík či Jiří Kozák.

Soud řízení zahájil 25. října 2022, první jednání se uskutečnilo 11. ledna 2023. Od té doby se uskutečnily zhruba tři desítky jednacích dní, kdy se letos před letními prázdninami končilo závěrečnými řečmi a návrhy. Původně bylo obžalovaných 28, soud ale ještě v roce 2023 zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Mezi obžalovanými bylo osm tehdejších policistů, jeden bývalý příslušník Celní správy a jeden z Generální inspekce bezpečnostních sborů.

V případě obžalovaných příslušníků bezpečnostních sborů jejich trestnou činnost žalobci kvalifikovali ve většině případů jako pokračující trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby v souběhu s pokračujícím trestným činem neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Civilní osoby jsou obžalované z účastenství ve formě návodu k trestné činnosti.

Policie už v roce 2017 ve věci obvinila 18 lidí včetně bývalých policistů. U dvou lidí následně trestní stíhání zastavila. Ke zbylým se ale v létě 2019 přidalo 11 dalších obviněných, později přibyli další.

Podíl.
Exit mobile version