Komerční prezentace Aktual.: 23.10.2024 11:57

Brno – Krajský soud v Brně dnes v případu smrti kojence v Jihlavě uložil třiačtyřicetileté ženě za vraždu 16 let vězení. Žena pětiměsíčního chlapce měla na hlídání, podle rozsudku s ním hodila o zeď. Vinu popřela, podle ní šlo o nešťastnou náhodu. Hrozilo jí až 20 let vězení, případně doživotí. Rozsudek není pravomocný, obhajoba si ponechala lhůtu pro možné odvolání.

Tragická událost se stala loni v červenci, kdy žena měla svého nevlastního vnuka doma týden na hlídání. Podle žalobce s dítětem v rozčilení, že dítě dlouho plakalo, udeřila o zeď. Chlapec na následky zranění po několika desítkách minut zemřel. Žena vinu v přípravném řízení nejdříve přiznala, následně ale změnila výpověď. Podle ní jí chlapec vypadl z takzvaného „vajíčka“.

„Jsem přesvědčený o tom, že vina obžalované byla v celém rozsahu jednoznačně prokázána. Byla to ona a nikdo jiný, kdo zapříčinil smrt pětiměsíčního novorozence,“ uvedl v závěrečné řeči žalobce Jan Adam. S rozhodnutím soudu byl spokojený, trest 16 let pro ženu navrhoval.

Žena popřela, že by s novorozencem hodila o zeď. „Lituji toho, co se stalo, mrzí mne to. Určitě bych malému neublížila tak, že bych s ním hodila, to popírám. Já se cítím nevinná,“ řekla dnes žena. Obhájce navrhoval změnit právní kvalifikaci na těžké ublížení na zdraví.

Podle předsedkyně senátu Dity Řepkové se u soudu potvrdila důkazní situace, která vyplynula z přípravného řízení. „Máme za to, že všechny skutečnosti, včetně závěrů znalců a popisu mechanismu, odpovídá tomu, co prvotně vypovídala obžalovaná,“ uvedla Řepková. Žena si podle ní byla vědoma toho, že v ruce drží dítě a že jakýkoliv úder může být fatální.

Podle dřívějšího vyjádření matky dítěte jí obžalovaná sama nabídla, že jí dítě několik dní pohlídá. Dříve jej hlídala také, ale nikdy ne tak dlouho. Věděla podle ní, jak se o dítě postarat, v péči o chlapce jí důvěřovala. Pohádali se prý ale spolu, když jí obžalovaná řekla, že se kvůli své nemoci není schopna o dítě postarat. Žena trpí duševní poruchou ADHD.

Soud případ otevřel na začátku května, pokračoval na začátku září, poté dnes. Rozhodnutí není pravomocné. Státní zástupce se vzdal práva na odvolání, obhajoba si ponechala lhůtu. Vzhledem k tomu, že žalobce se neodvolal, žena v případě rozhodování odvolacího vrchního soudu už nemůže dostat vyšší trest.

 

Podíl.
Exit mobile version