Krajský soud v Brně uznal deset obžalovaných z 25 v kauze úniku informací od policie vinnými, uložil jim podmíněné či peněžité tresty nebo zákazy činností. U některých skutků je naopak viny zprostil. Zbylé lidi soud osvobodil zcela, nešlo dle něj o trestné činy. Předsedkyně senátu Dita Řepková čte rozhodnutí, které má 125 stran. Očekává se, že to bude trvat několik hodin. Obžalovaných bylo původně 28 lidí, u tří soud už dříve stíhání pro neúčelnost zastavil. Obžalovaní vinu vesměs odmítali.

Trestná činnost v naprosté většině případů podle verdiktu spočívala v neoprávněném provádění lustrací v informačních systémech policie a celní správy. V případě obžalovaných příslušníků bezpečnostních sborů jejich trestnou činnost soudkyně posoudila ve většině případů jako zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

Nejdelší trest soud uložil policistovi Martinu Noskovi, a to 36 měsíců podmíněně odložených na 42 měsíců. Muži také vyměřil peněžitý trest 30 tisíc korun a zákaz činnosti výkonu příslušníka bezpečnostních sborů na pět let. Podmíněný i peněžitý trest a také zákaz činnosti si vyslechl Daniel Medvec. Podmíněné a peněžité tresty dostali Tereza Čoupková, Kamil Jurčík, Marek Novák, Jakub Patloka a Vladimír Smejkal. S peněžitými tresty od soudu odešli Radek Moric, Jiří Kozák a Michal Ratajský.

Jen obžalobu četl žalobce zhruba sedm hodin. Řepková k rozsudku uvedla, že jeho čtení je „grandiózní věc“ a že takto rozsáhlý verdikt ještě nečetla.

Soud řízení zahájil předloni 25. října, první jednání se konalo loni 11. ledna. Od té doby se uskutečnily zhruba tři desítky jednacích dní, letos před letními prázdninami se končilo závěrečnými řečmi a návrhy. Původně bylo obžalovaných 28, soud ale loni zastavil stíhání tří lidí včetně bývalého místostarosty části Brno-střed za ANO Jiřího Švachuly a podnikatele Samana El-Talabaniho, a to pro neúčelnost. Mezi obžalovanými bylo osm tehdejších policistů, jeden bývalý příslušník Celní správy a jeden z Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Kriminalisté už v roce 2017 ve věci obvinili 18 lidí včetně bývalých policistů. U dvou lidí následně trestní stíhání zastavili. Ke zbylým obviněným se ale v létě 2019 přidalo jedenáct dalších, později přibyli další.

Podíl.