Komerční prezentace Aktual.: 21.10.2024 00:06

Praha – Pražský městský soud dnes vyhlásí rozsudek v kauze rozdělování sportovních dotací od magistrátu hlavního města. Obžalobě čelí devět lidí včetně někdejšího ministra bez portfeje Karla Březiny (dříve ČSSD) či dvou současných pražských zastupitelů Jana Wolfa (KDU-ČSL) a Stanislava Nekolného (ANO). Státní zástupce tvrdí, že hodnoticí komise a dvě úřednice z odboru sportu upřednostnily některé projekty kvůli osobním zájmům či zájmům jiných vlivných lidí. Obžalovaní vinu odmítají.

Případ se týká peněz, které Praha ze svého rozpočtu rozdělovala na podporu sportu a tělovýchovy, a to formou veřejné soutěže. Březinova komise podle obžaloby nepostupovala v roce 2018 na základě nastavených hodnoticích kritérií. Neobodovala totiž jednotlivé přihlášené projekty podle jejich významu pro hlavní město, a nezákonně tak rozdělila 32,8 milionu korun. Praha ale reálně vyplatila dotace ve výši 17,8 milionu. Proto obžaloba část skutků kvalifikovala jako pokus, nikoliv jako dokonaný trestný čin.

Na lavici obžalovaných usedli vedle předsedy hodnoticí komise Březiny, Wolfa a Nekolného také někdejší šéf volejbalového svazu Antonín Lébl (ANO), bývalý starosta Ďáblic Miloš Růžička (STAN), exstarosta Vinoře František Švarc (ODS) či starosta Březiněvsi Jiří Haramul (bezp. za Občané pro Březiněves). Státní zástupce žádá pětileté až šestileté tresty vězení pro všechny s výjimkou Nekolného, pro nějž navrhl za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky tříletou podmínku. Ostatní viní obžaloba i ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

 

Podíl.
Exit mobile version