Aktualizace: 27.03.2024 00:05

Praha – Pražský vrchní soud dnes projedná odvolání v kauze sbormistra, který si má odpykat čtyřleté vězení za dlouholeté znásilňování a zneužívání chlapců ve farním sboru. Součástí nepravomocně uloženého trestu je ústavní sexuologické léčení a maximální možný, tedy desetiletý zákaz práce s dětmi. Státní zástupkyně žádá přísnější potrestání, při hlavním líčení navrhovala devítileté odnětí svobody.

Chlapců, které sbormistr znásilňoval nebo zneužíval, bylo podle verdiktu 16. Skutky v pražském sboru páchal v letech 2002 až 2012, přičemž jednotlivých dílčích útoků spočívajících v osahávání, masturbaci či orálním sexu byly stovky. Po letech pak v roce 2021 zneužil také svého žáka, kterého učil hře na varhany. Někteří zneužití chlapci se později potýkali s depresemi či sebevražednými myšlenkami, sebepoškozováním, výčitkami svědomí, pochybnostmi o své sexuální preferenci a s problémy při navazování vztahů s dívkami.

Za znásilnění dítěte hrozí pět až 12 let vězení. Pražský městský soud muži uložil trest pod sazbou, protože zohlednil projevenou lítost a také to, že muž trestnou činnost spáchal kvůli své homosexuální pedofilii ve stavu zmenšené příčetnosti, a navíc před dlouhou dobou. Po svém zadržení se ke skutkům postupně přiznal a po propuštění z vazby dobrovolně nastoupil do psychiatrické léčebny.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.