Krajský odvolací soud v Liberci v úterý potvrdil podmíněný trest pro vedoucího dětského tábora, na kterém utonulo šestileté dítě. Zrušil ale výrok o náhradě škody. Verdikt odvolacího soudu je pravomocný. Devětatřicetiletému Tomáši Mádrovi hrozilo až šest let za mřížemi.

Mádrovi soudy za usmrcení z nedbalosti uložily podmíněný trest dva roky se zkušební lhůtou na tři roky, hrozilo mu až šest let vězení. Podle zrušené části rozsudku měl prarodičům chlapce zaplatit 1,4 milionu korun a Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) přes 274 tisíc korun. Odvolací soud je s jejich nároky odkázal na občanskoprávní řízení.

Mádr žádal o zproštění obžaloby. Úterního jednání se sice nezúčastnil, už dříve ale vyjádřil lítost nad tím, co se stalo, a všem se omluvil. Svou vinu ale neviděl v rozsahu, v jakém ji prezentovala obžaloba.

Vedoucí místo hlídání dětí popíjel pivo

Tragická událost se stala 6. července 2020 odpoledne, když Mádr zastupoval hlavního vedoucího, který odjel s jiným dítětem na ošetření do nemocnice. Oproti stanovenému hlavnímu programu šel celý tábor na koupaliště v Českém Dubu na Liberecku.

Toho, že se dítě topí, si nikdo nevšiml. Podle kamerových záznamů byl v době neštěstí Mádr s dalšími vedoucími z tábora u kiosku na pivu. Bezvládného těla si podle svědeckých výpovědí všimly dříve dívky z jiného oddílu než lidé, kteří dítě měli hlídat. I přes okamžité poskytnutí laické první pomoci a následnou intenzivní lékařskou resuscitaci chlapec druhý den v nemocnici zemřel.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.