Komerční prezentace Aktualizace: 4.07.2024 23:53

Praha – První program hromadných skladeb dnes při XVII. všesokolském sletu v Praze na stadionu v Edenu předvedlo téměř 11.500 cvičenců, mezi nimi sokolové i zahraniční hosté. Skladby doplnila hudba a scénické osvětlení. Při zahájení večera pozdravil sokoly prezident Petr Pavel, který starostovi České obce sokolské Martinu Chlumskému předal prezidentský prapor. Během zahájení i prvních skladeb pršelo, mnozí tak cvičili za deště. Hromadnými skladbami dnes a v pátek vrcholí program sletu, který v neděli zahájil průvod Prahou a představení v Národním divadle.

Diváci na z větší části zaplněných tribunách pozdravili nastupující cvičence potleskem, ještě před začátkem dělali cvičenci na ploše společně s diváky mexickou vlnu. „Už 162 let vedeme Čechy k pohybu a aktivitě,“ řekl na úvod večerního programu Chlumský. Sokolové podle něj sdílí společné hodnoty, jako je radost z pohybu, obětavost pro druhé a vztah k zemi, svobodě a demokracii. „Hromadná vystoupení jsou od prvního všesokolského sletu tou třešničkou na dortu našeho spolku, prezentací toho, co všechno dokážeme,“ řekl. Slet podle něj spojuje generace, regiony a celou zemi.

Večerní program zahájil nástup cvičenců s historickými prapory, zazněla česká hymna. Prezidenta Pavla přivítali sokolové potleskem a sokolským pozdravem, na Chlumského „nazdar“ odvětili diváci i cvičenci „zdar“. Pavel připomněl sokolskou historii, u zrodu organizace podle něj stáli čeští vlastenci. Sokol měl podle něj i státotvornou funkci, připomněl sokoly, kteří bojovali v československých legiích i roli sokolů v odboji. „Sokol také plní mimořádně důležitou roli ve výchově,“ řekl Pavel.

Na úvod dnešního programu vystoupily dorostenky a ženy se skladbou V rytmu srdce, tančily na písničky Vojtěcha Dyka, poté následovala skladba slovenských sokolů. Po nich se představilo mladší žactvo se skladbou Sokolhraní. Chlapci a děvčata ve skladbě využívali víceúčelovou „kostku“, kterou rozkládali jako žíněnku nebo ji například využívali pro stavbu překážek. Následovala skladba seniorů a seniorek Jdi za štěstím na písně Karla Gotta.

Po nich vystoupila Lucie Bílá s písní Fénix, kterou doprovodily ohňové efekty. Následně se představily mladší žákyně se skladbou Čarodějky, po nich vystoupili zahraniční hosté z dánské gymnastické školy Ollerup. Po nich vystoupili se skladbou Rocková symfonie muži, ženy a dorost, muži využívali dřevené tyče, ženy žonglovací punčošky, takzvané sock poi.

Po nich se představily se skladbou Leporelo dorostenky a mladší ženy, které cvičily s podložkami na jógu na písně Ewy Farné. S bradly a pompony starší žáci a žákyně předvedli skladbu Fitness, po nich následovala skladba Babí léto pro seniorky a ženy, které cvičily s barevnými deštníky. Poté zazpíval Jiří Korn píseň Ještě tě mám plnou náruč, kterou doprovodily cvičenky se stuhami a světla z mobilních telefonů z hlediště. Poslední hromadnou skladbou večera byla skladba Před kamerou pro dorostence a muže, která připomíná i historii Sokola.

Sokol patřil od svého vzniku před více než 160 lety k hlavním hybatelům českého společenského života a vrcholem jeho činnosti jsou právě slety. Všesokolský slet zakončí sokolové v pátek po druhém programu hromadných skladeb.

Podíl.
Exit mobile version