Aktualizace: 29.06.2024 22:29

Karlovy Vary – Na festivalu v Karlových Varech v sobotu večer diváky zaujal koprodukční dobový snímek slovenské režisérky Ivety Grófové Ema a smrtihlav, účastník hlavní soutěže. Po jeho dnešní světové premiéře tvůrce zcela zaplněný Velký sál hotelu Thermal odměnil potleskem. Dramatický film Ema a smrtihlav natočila Grófová podle stejnojmenné novely tragicky zesnulého spisovatele, scénáristy a filmového režiséra Petra Krištúfka. Hlavní postavu Mariky ztvárňuje slovensko-maďarská herečka Alexandra Borbélyová, jejími partnery jsou Milan Ondrík a rakouští herci Florentin Groll a Alexandr E. Fennon. V tuzemských kinech se objeví od 10. října.

„Je to pro mě osobní záležitost, protože tento festival mi umožnil točit další filmy. Důležité také je, že jmeniny má dnes Petr, což je jméno původního autora, který byl výborný spisovatel a začínající režisér. Věřím, že by se mu ten film líbil,“ uvedla při uvádění filmu režisérka Grófová.

Příběh přibližuje dramatickou éru válečného Slovenska podle novely slovenského spisovatele a režiséra Krištúfka. Ten svou prózu přepsal do scénáře, ale jeho autorský projekt ukončila tragédie, když Krištúfek před šesti lety zemřel při dopravní nehodě. Posléze producenti předali scénář Grófové, autorce filmů Až do města Aš a Pátá loď.

Děj se odehrává na slovensko-maďarském pohraničí u Bratislavy. Mladá maďarská vdova Marika (Borbélyová) v metropoli právě přišla o práci v arizovaném dámském krejčovském salónu a odjíždí domů. V nacionalistickými emocemi zmítaném Slovensku první půle 40. let se snaží nevyčnívat. Jejím cílem je zvládnout velké hospodářství v Biskupicích nad Dunajem a získat peníze a jídlo nejen pro sebe, ale i pro malého Šimona (Nico Klimek), chytrého a bujnou fantazií obdařeného synka deportované židovské majitelky krejčovství, Češky Ester (Táňa Pauhofová). Mariky si bohužel všimnou dva nebezpeční muži: kapitán Hlinkovy gardy Dušan (Ondrík) a nacistický důstojník Lepke (Alexander E. Fennon).

Sugestivní drama ukazuje vzestup primitivního nacionalismu, který nepřeje menšinám a zaštiťuje se hesly jako ‚Slovensko Slovákom!, ‚Češi peši do Prahy!‘ nebo ‚Čech, Maďar, Žid, všetko treba biť!‘. Poukazuje také na problematičnost uplatňování principu kolektivní viny.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.