Komerční prezentace Aktual.: 25.10.2024 09:07

Praha – Sněmovní sociální výbor doporučil dolní komoře schválit vládní reformu penzí s pokračováním zvyšování důchodového věku o měsíc ročně, a to do stropu 67 let. Nesouhlasil s poslaneckým návrhem na omezení původního počtu lidí s rizikovou prací, kteří by mohli chodit do penze dřív. Podpořil pak ještě několik dalších úprav.

„Sešlo se celkem 32 pozměňovacích návrhů,“ upřesnil poslanec Michael Rataj (STAN).

Výbor o úpravách reformy, které navrhli zákonodárci opozice i koalice, začal hlasovat dnes v 7:15. Doporučil Sněmovně schválit návrhy lidoveckého poslance Jiřího Navrátila s pomalejším zvyšováním důchodového věku o měsíc ročně do stropu 67 let. V tomto věku by měli do penze chodit lidé narození po roce 1988. Původní verze reformy počítala s nepravidelným posouváním věkové hranice podle doby dožití ročně nejvýš o dva měsíce bez zastropování.

Důchodový věk se zvyšuje už teď, a to u mužů o dva měsíce ročně a u žen obvykle o čtyři. Růst měl zatím do 65 let. Na tuto hranici se měl dostat ve 30. letech. Výbor už při jednom z předchozích jednání doporučil pokračovat ve zvyšování pomaleji, než reforma původně počítala. Dnešní Navrátilův návrh postup ještě mění. Narozeným mezi lety 1974 a 1988 se věk stanoví tak, že se k 65 letům a osmi měsícům připočítá tolik měsíců, kolik odpovídá rozdílu počtu let mezi rokem narození a rokem 1973.

Výbor nesouhlasil s návrhem poslanců ODS a TOP 09 na omezení dřívějších penzí pro náročné profese. Nedoporučil ho Sněmovně přijmout.

Podíl.
Exit mobile version