Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 11:58

Praha – Sněmovna dnes před polednem nejtěsnější většinou 76 ze 150 přítomných poslanců ukončila obecnou debatu o vládní reformě penzí, jak to žádala koalice. Návrh na opětovné projednání předlohy ve sněmovním sociálním výboru odmítla. Poslanci nyní budou mít na závěr druhého kola schvalování prostor pro přednesení konkrétních úprav, z nichž některé navrhli koaliční zástupci až dnes. Podle opozice je to důkaz toho, že vládní návrh není dobře připraven.

Sněmovna od středečního zahájení nynější schůze do ukončení obecné rozpravy v 11:45 jednala více než 25 hodin čistého času, z toho bezmála 20 hodin o novele o důchodovém pojištění. Do obecné rozpravy bylo před jejím ukončením podáno ještě 23 poslaneckých přihlášek, jejichž počet během třídenního jednání dolní parlamentní komory opoziční zástupci průběžně doplňovali, aby někteří z nich mohli vystoupit opakovaně.

Poslanci ANO a SPD v převážně obstrukčních projevech během rozpravy opakovali, že vládní návrh není reformou, ale pouze parametrickými změnami důchodového systému, které poškodí jak současné, tak budoucí penzisty. Podle předsedy SPD Tomia Okamury je to „prachsprostá zlodějna“ a současná vláda by měla skončit.

Opoziční poslanci s poukazem na chystané úpravy koaličních poslanců zpochybňovali, že vládní předloha vychází z kvalifikovaných odhadů vývoje populace a důchodového systému. Podle nich nerespektuje věk dožití ve zdraví ani schopnosti lidí v předdůchodovém věku pracovat. Podle novely a jejích úprav by se měl věk odchodu do důchodu postupně navyšovat ze současných 65 na 67 let, opozice chce tento růst zrušit.

Vládní tábor využil k omezení obecné diskuse návrh na vrácení předlohy k opětovnému projednání sociálnímu výboru. Ve středu jej zmínila poslankyně opozičního hnutí SPD Lucie Šafránková. Pro jistotu, aby byl předložen správně v souladu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny, jej pak podal také předseda klubu vládního hnutí STAN Josef Cogan s tím, že hlasovat pro něj nebude. Okamura v dnešním vystoupení uvedl, že hnutí SPD návrh na vrácení novely výboru předložilo, stejně jako návrh na zamítnutí, o kterém ale bude Sněmovna rozhodovat až v závěrečném kole schvalování.

Šéf poslanců ODS Marek Benda zdůvodnil stanovení pevné hodiny pro hlasování o návrhu na 11:45 poukazem na to, že Sněmovna jedná o důchodech už třetí den. I někteří opoziční poslanci už podle Bendy poukazovali na to, že bylo řečeno všechno. Je třeba, aby zazněly názory opozice, ale také je třeba, aby většina byla schopná rozhodovat, dodal Benda.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová neprosadila svůj návrh, aby poslanci hlasovali o vrácení penzijní novely do výboru až po konci obecné rozpravy. Podle ní takový postup také stanoví jednací řád Sněmovny. Žádala kvůli tomu o právní rozbor postupu vládního tábora a nevyloučila to, že se ANO obrátí na Ústavní soud.

Podíl.
Exit mobile version