Aktualizace: 23.05.2024 11:15

Praha – Sněmovna se i kvůli omluvám členů vlády, ale také poslanců, vypořádala dnes dopoledne se třemi z 15 písemných interpelací, kterými se mohla zabývat. Tři zcela propadly kvůli nepřítomnosti jejich autorů, k dalších neprojednaným interpelacím by se měla dolní komora vrátit v budoucnu. Nízký počet členů vlády ve Sněmovně kritizovala předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová.

„Považuji za skandální, že se opozice opět dívá do prázdných vládních lavic,“ uvedla. Vládní tábor se pak podle Schillerové nesmí divit tomu, že se snaží zařadit do programu schůzí projednávání svých témat. V tu dobu byl v jednacím sálu ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), kterého Schillerová nazvala „posledním mohykánem“.

Sněmovna zprvu projednala interpelaci místopředsedkyně Sněmovny za ANO Kláry Dostálové na Bartoše na téma zákonného ošetření odborné kvalifikace horských vůdců a průvodců. Pak schůzi na zhruba půl hodiny přerušila do doby, do níž byl omluvený premiér Petr Fiala (ODS). Poslanci tak mohli na základě interpelace dalšího místopředsedy dolní komory za ANO Karla Havlíčka dokončit debatu o podílu českých firem na výrobě pásových bojových vozidel pěchoty CV90 švédského dodavatele BAE Systems a vypořádat se s dotazem Schillerové na Fialu na téma paušální daně.

Z dnešního jednacího dne nebo z jeho části se omluvily dvě třetiny z celkového počtu členů vlády a několik desítek poslanců, což bývá o čtvrtcích obvyklé. Sněmovnu v tyto dny zaměstnávají při řádných schůzích zejména pravidelné interpelace, mezinárodní smlouvy nebo různé zprávy. Projednávání písemného dotazu se na plénum dostane v případě, když jeho autor není s odpovědí člena kabinetu spokojený.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.