Aktualizace: 10.07.2024 00:18

Praha – Sněmovna se bude dnes zabývat návrhem na odvolání Lubomíra Veselého z Rady České televize kvůli jeho některým výrokům. Na odpolední mimořádné schůzi svolané z koaličního podnětu projednají poslanci v prvním kole novely o audiovizi a o spotřebních daních. Dopoledne by mohli dokončit úvodní debatu o návrhu zákona o podpoře bydlení, který má ochránit lidi ohrožené bytovou nouzí.

Odvolání Veselého z pozice radního veřejnoprávní televize doporučil před měsícem mediální výbor. Předkladatel, předseda klubu TOP 09 Jan Jakob, návrh zdůvodňuje celou řadou jeho „nekorektních, urážlivých a mnohdy i vulgárních výroků“. Narušil tím podle zdůvodnění důstojnost funkce radního a ohrozil dobré jméno rady i České televize. Skupina poslanců opozičního hnutí ANO nepokládá argumenty za dostatečné, jsou podle ní subjektivní.

Novela o audiovizi rozšiřuje státní podporu na tvůrce videoher či animovaných děl. Zjednodušuje poskytování filmových pobídek pro produkce na natáčení v Česku a zavádí nový poplatek pro služby typu Netflix a Disney+, který bude inkasovat fond audiovize.

Předloha o spotřebních daních zmírňuje pravidla pro uplatnění nižší sazby této daně pro minipivovary, které jsou majetkově nebo personálně propojené. K dalším bodům novely patří zjednodušení administrativy při oznamování změny cen cigaret pro spotřebitele a úprava vratku daně z nafty zemědělcům.

 

Podíl.