Aktualizace: 25.06.2024 21:30

Praha – Sněmovna podpořila vládní novelu o dalším prodlužování dočasné ochrany pro uprchlíky z Ukrajiny před ruskou agresí. Ti z nich, kteří by se rozhodli v Česku usadit a ochranu nepotřebují, by mohli nově využít možnosti zvláštního dlouhodobého pobytu. V pořadí sedmou úpravu zákona nazývaného lex Ukrajina nyní projednají sněmovní výbory bezpečnostní a pro sociální politiku.

ANO neuspělo s návrhem vrátit novelu vládě k přepracování mimo jiné kvůli připomínkám některých krajů. Podobně Radek Koten (SPD) neúspěšně navrhoval zamítnutí novely. Vyčítal kabinetu, že prodlužování dočasné ochrany chce svázat s rozhodováním EU, což podle něho z Česka dělá gubernii. EU se dnes podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jednomyslně shodla na prodloužení dočasné ochrany ukrajinských uprchlíků do konce března 2026.

Dočasná ochrana v Česku pro uprchlíky z Ukrajiny platí do března příštího roku. Dočasná ochrana umožňuje lidem, kteří uprchli před ruskou agresí, přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na pracovní trh. Ke konci letošního března podle vlády si dočasnou ochranu v ČR prodloužilo 320.000 uprchlíků, přichází jich ale zhruba 1500 týdně, takže v první červnové dekádě jich bylo na 355.000. Koncem roku by se jejich celkový počet mohl podle předkládací zprávy k novele vyšplhat k hranici 400.000 osob.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že do pracovního procesu se v Česku zapojilo na 120.000 uprchlíků v produktivním věku, což představovalo 70 procent z nich.

Zvláštní dlouhodobý pobyt je určen podle Rakušana pouze těm ukrajinským uprchlíkům, kteří v Česku pobývají déle než dva roky. Vedle platného cestovního dokladu, bezúhonnosti a zajištěného bydlení jsou základními podmínkami rovněž ekonomická soběstačnost a nezávislost na dávkovém systému. V případě dětí je pak předpokladem plnění povinné školní docházky.

Zástupci ANO se pozastavovali nad navrhovaným zvýšením humanitární dávky pro zdravotně postižené uprchlíky na zhruba 12.000 korun, a to u dětí o 6600 korun a u dospělých o 4400 korun. Podle Rakušana je toto navýšení kompenzací za ztrátu možnosti bydlení zdarma od letošního září.

Poslanec ANO Jiří Mašek poukazoval na Ukrajince, kteří podléhají branné povinnosti a přitom mají v Česku dočasnou ochranu. Poznamenal, že by se měli vrátit do vlasti už kvůli tomu, aby prodloužili platnost dokladů. Rakušan k námitkám uvedl, že systém umožňuje z dočasné ochrany vyloučit osoby, které spáchaly trestný čin na Ukrajině nebo jinde v rámci EU. Mohou ale využívat dočasné ochrany i s propadlými doklady.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.