Aktualizace: 21.05.2024 20:50

Praha – Sněmovna dnes nedokončila úvodní kolo projednávání novely služebního zákona, podle níž má koordinaci státní služby převzít úřad vlády od ministerstva vnitra. Kvůli výhradám poslankyň opozičního hnutí ANO, které chce předlohu vrátit vládě k přepracování, nestihla dolní parlamentní komora dokončit první kolo před koncem jednacího dne. Sněmovna se k dalšímu jednání sejde znovu ve středu ráno.

Novela má podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vést k profesionalizaci, zefektivnění a modernizaci státní služby. Umožnit by měla například přijmout na služební místo člověka s nižším vzděláním, než jaké stanovuje zákon, minimem ale bude maturitní zkouška. V některých případech, například u IT profesí, mohou být zkušenosti a prokazatelná praxe více než diplom, vysvětlil Rakušan. Cílem je podle něj snazší nábor a zatraktivnění státní služby. Novela také umožní uznání vysokoškolského vzdělání absolventům z EU, Švýcarska nebo Velké Británie.

Státní tajemníky by nově místo vlády měl jmenovat i odvolávat nejvyšší státní tajemník. U zaměstnanců ve služebním poměru by podle návrhu nemělo být v budoucnu nutné provádět pravidelné služební hodnocení.

Vláda by v budoucnu měla podle návrhu ministerstva schvalovat pouze systemizaci služebních a pracovních míst na následující kalendářní rok. O dílčích změnách v systemizaci by rozhodoval úřad vlády v koordinaci s ministerstvem financí. Vzniknout by měla služební komise, která bude rozhodovat o porušení služební kázně a etiky a také o námitkách proti služebnímu hodnocení nejvyšších státních úředníků. Budou v ní lidé, kteří ve státní službě nepůsobí, což má zajistit její nezávislost.

Návrh dále zkracuje dobu, na kterou lze z organizačních důvodů státního zaměstnance zařadit mimo výkon služby, a to z půl roku na tři měsíce. Mění délku odpracované doby, po kterou má zaměstnanec nárok na takzvané odbytné.

„Oceňujeme, že se vláda pustila do reformy zákona, protože bez toho nelze dosáhnout moderní a efektivní státní služby, která se dokáže vypořádat s komplexními problémy dneška i případnými krizemi,” uvedl ke schválení novely v tiskové zprávě analytik organizace Rekonstrukce státu Lukáš Kraus. Jedinou výtkou nevládních organizací je podle Rekonstrukce státu absence redefinice role státního tajemníka. Současné postavení, pravomoci a ochrana státních tajemníků podle nich neodpovídají malé odpovědnosti a povinnostem, které jim zákon přikládá.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.