Praha – Sněmovna bude moci základní ukazatele státního rozpočtu na příští rok projednávat i dnes v noci. Rozhodla o tom na návrh koalice i hlasy opozičního hnutí ANO po obsáhlých vystoupeních převážně nevládních představitelů s přednostním řečnickým právem. Možnost jednat a hlasovat i po 21:00 navrhl jménem vládních frakcí předseda poslanců ODS Marek Benda.

Pro noční jednání bylo celkem 104 ze 111 přítomných poslanců, pouze zástupci SPD byli převážně proti. Poslanci se ani po šesti hodinách od začátku dnešního jednání kvůli vystoupením poslanců s přednostním právem nedostali k obecné debatě, do níž se přihlásilo zatím 17 poslanců převážně z ANO.

Zatímco ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) označil vládní návrh rozpočtu za „dobrý a realistický“, zástupci opozice včetně dříve vládních Pirátů mluvili o opaku. Opírali tvrzení o tom, že příjmy rozpočtu jsou nadhodnocené a výdaje podhodnocené, o stanovisko Národní rozpočtové rady. Chtějí, aby Sněmovna vládní návrh odmítla a aby kabinet zhruba do tří týdnů předložil upravenou verzi.

Vláda v návrhu rozpočtu na příští rok plánuje příjmy 2,086 bilionu korun, tedy o 146 miliard korun vyšší než pro letošní rok. Výdaje se proti upravenému letošnímu rozpočtu mají zvýšit o 105 miliard korun na 2,327 bilionu korun. Převážnou část schodku, který by měl meziročně klesnout o 41 miliard na 241 miliard korun, chce vláda pokrýt zvýšením státního dluhu o 248 miliard korun.

Rozpočet na příští rok je podle premiéra více než rozumným kompromisem

Prioritami státního rozpočtu na příští rok jsou rozvoj infrastruktury, znalostní ekonomiky a posilování bezpečnosti země, do nichž směřují rekordní částky, řekl dnes poslancům premiér Petr Fiala (ODS). Uvedl to při obhajobě vládního návrhu, který přes kritiku opozice označil za více než rozumný kompromis. Poukázal na rekordní objem investic i plánovaný nejnižší rozpočtový schodek za posledních pět let.

„Náš rozpočet je mnohem více než nějakým rozumným kompromisem,“ prohlásil ministerský předseda. Podle něj rozpočet odráží realistickou vyváženou strategii pro ČR, která zohledňuje její potřeby. „Mimořádnou inflaci se nám podařilo překonat, vrátila se ke dvěma procentům,“ podotkl. Vystoupení opozičních zástupců, kteří základní rozpočtové ukazatele označovali za nerealistické a vyzývali k jejich přepracování, označil premiér za „zamotané výklady, polemiky sama se sebou, ekonomické pohádky a všeználkovské poučování“. Vláda chce veřejné finance konsolidovat sociálně citlivě bez výrazného zvyšování daní, uvedl Fiala.

Premiér vypíchnul rekordní navýšení investic z národních zdrojů ve výši 250 miliard korun, což je o 65 miliard korun více než letos. Rekordní objem 160 miliard korun má mít v rozpočtu Státní fond dopravní infrastruktury. Rozestavěno je 44 úseků dálnic, v příštím roce to bude 100 kilometrů dálnic. Současná vláda podle Fialy zprovozní celkem 207 kilometrů dálnic a zmodernizuje 300 kilometrů železnic.

Podobně rekordní je podle Fialy v rámci podpory znalostní ekonomiky rozpočet na vzdělání, který má činit 291 miliard korun, o 50 miliard více než za předchozí vlády v roce 2021. Na vědu, výzkum a inovace je vyčleněno 51,6 miliardy korun, rozpočet ministerstva školství se i kvůli platům učitelů má navýšit o 22 miliard korun, vypočítával premiér. Průměrná měsíční výše důchodu má podle něj poprvé přesáhnout 21.000 korun. Plánované výdaje na obranu představují podle něho 161 miliard Kč. Česko opět splní požadavek dvouprocentní hranice hrubého domácího produktu, zdůraznil.

Rozpočtový deficit bude v příštím roce navzdory desetimiliardové povodňové pomoci nejnižší za posledních pět let, podotkl Fiala. Schodek vládních institucí bude 2,3 procenta HDP. „Zpomalujeme zadlužování,“ vysvětlil.

„V našem rozpočtu nabízíme realistickou, v investičním smyslu vskutku vyváženou strategii pro Českou republiku a strategii, která je šita na míru našim potřebám, která zohledňuje naše problémy, které si poctivě přiznáváme, ale která také je směřována k tomu, abychom dokázali využít příležitosti, které máme,“ řekl Fiala. Vláda podle něho také dělá vše pro postupné uzdravení veřejných financí. „A současně děláme všechno proto, abychom podpořili růst,“ dodal premiér.

ANO chce, aby vláda rozpočet přepracovala podle připomínek rozpočtové rady

Předsedkyně klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová navrhla stejně jako další opoziční klub SPD vrátit vládě návrh rozpočtu na příští rok k přepracování. Vláda by měla přepracovat rozpočet podle připomínek Národní rozpočtové rady, která měla připomínky jak k některým příjmům, tak i k výdajům rozpočtu. Sněmovna dnes projednává návrh v úvodním kole, kdy nemůže návrh rozpočtu zamítnout, ale může ho nanejvýš vrátit vládě k přepracování. Vracet vládě rozpočet chtějí také opoziční Piráti, kteří byli až donedávna součástí vládní koalice. Vládní koalice má ale i po jejich odchodu dostatek hlasů, aby rozpočet prosadila.

Národní rozpočtová rada začátkem října (NRR) vyjádřila pochybnosti o některých položkách návrhu rozpočtu na příští rok. Například předpokládaný výnos z prodeje povolenek je podle rady nadhodnocený o deset miliard korun. Rada upozornila i na nesoulad mezi současnými pravidly o podpoře obnovitelných zdrojů energie a objemem peněz na podporu v rozpočtu. Rada soudí, že vláda počítá se změnou zákonů pro výplatu dotací na podporu obnovitelných zdrojů, ale upozornila, že návrh rozpočtu musí zohledňovat platné zákony.

Nálezy rozpočtové rady podle předsedkyně klubu ANO potvrzují, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nadhodnotil příjmy a podhodnotil výdaje tak extrémním způsobem, že podkopla důvěru ve výkaznictví státu.

Schillerová vládu obvinila mimo jiné z toho, že se místo sociálního smíru a investic zaměřuje na pomoc zahraničním řetězcům, bankám a zbrojařům. Koalice podle ní nedodržela drtivou většinu svých slibů. Vládě také vyčetla, že pokud se sečtou čtyři její rozpočtové schodky společně s mimorozpočtovou půjčkou Státnímu fondu dopravní infrastruktury, půjde o nárůst o 297 miliard ročně.

Stanjura: Návrh rozpočtu je realistický, přispěje k sociálnímu smíru

Návrh rozpočtu na příští rok přispěje k udržení sociálního smíru. Obsahuje i nutná dvě procenta hrubého domácího produktu, která se stát zavázal vynakládat na svoji obranu. Ve Sněmovně to dnes při představování návrhu státního rozpočtu na příští rok řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Mezi hlavními prioritami rozpočtu uvedl pokračující konsolidaci veřejných financí i pomoc po zářijových povodních. Sněmovna dnes projednává rozpočet v prvním čtení, kdy schvaluje jeho příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. „Návrh rozpočtu je dobrý a realistický,“ prohlásil Stanjura.

Návrh rozpočtu uvádí, že pro příští rok je na obranné výdaje ve státním rozpočtu vyčleněno 160,8 miliardy korun, což splňuje zadané dvouprocentní kritérium. Z toho je 96 procent rozpočtováno v kapitole ministerstva obrany. Další prioritou jsou investiční výdaje v objemu téměř 250 miliard korun, informoval ministr financí. Z toho téměř 154 miliard jde z národních zdrojů a zbytek z fondů EU.

Na sociální dávky má směřovat téměř 918 miliard korun. Z toho na důchody je určeno 717 miliard. Stanjura podotkl, že většina veřejnosti nechápe, proč má být důchod sociální dávka, ale z důvodu zatřídění jsou důchody zaúčtovány mezi sociálními dávkami. Na nemocenské pojištění je připraveno 47,6 miliardy korun. Na příspěvek na péči v sociálních službách je určeno 45 miliard.

Plánované příjmy na příští rok se proti letošnímu rozpočtu zvyšují o 146 miliard korun a výdaje se proti upravenému rozpočtu zvyšují o 105 miliard korun. Příjmy představují 2,086 bilionu korun a výdaje 2,327 bilionu korun. Převážnou část schodku pokryje zvýšení státního dluhu o 248 miliard korun.

Stanjura se vyjádřil i k pochybnostem, které má Národní rozpočtová rada. Ujistil, že je bere vážně. Rada například konstatovala, že rozpočet předpokládá příjmy z emisních povolenek 30 miliard korun, což je podle ní nadhodnoceno o deset miliard. Stanjura uvedl, že jde o expertní odhad ministerstva životního prostředí, které výnos odhadlo v rozmezí 17 až 32 miliard.

Rada také upozornila na to, že rozpočet počítá s deseti miliardami korun na povodňové škody, ale tyto peníze nejsou účelově vázány. Stanjura řekl, že pokud budou povodňové škody nižší a částku nebude nutné vyčerpat, zůstane ve vládní rozpočtové rezervě a sníží se o ní výsledný schodek rozpočtu.

Řekl také, že se vláda pokusí snížit objem peněz na podporu obnovitelných zdrojů energie. Chce o tom jednat ve vládě. Rada již dříve upozornila na nesoulad mezi současnými pravidly o podpoře obnovitelných zdrojů energie a objemem peněz na podporu v rozpočtu.

Výhrady rozpočtové rady popsal pomocí přepočtu na příkladu rodiny, která plánuje příjmy 20.000 korun a hrozí jí, že jí na příjmech bude chybět 100 korun. Případně plánuje výdaje 22.000 korun a hrozí jí, že výdaje budou o 160 nebo o 200 korun vyšší. Je to podle něj řešitelná částka.

Pirátka Richterová přirovnala návrh státního rozpočtu k Potěmkinově vesnici

Vládní návrh státního rozpočtu na příští rok není podle Pirátů realistický. Pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová v dnešním úvodním projednávání předlohy řekla, že se dá nazvat i Potěmkinovou vesnicí. Šéf teď již opozičních pirátských poslanců Jakub Michálek v souvislosti s pochybnostmi Národní rozpočtové rady o některých položkách rozpočtu mluvil o nesrovnalostech celkem za 50 až 57 miliard korun.

Piráti ještě jako koaliční strana návrh rozpočtu ve vládě nepodpořili. Michálek řekl, že Piráti nechtějí být v jenom balíku s opozičními ANO a SPD, byť i oni dospěli k závěru, že by Sněmovna měla vrátit rozpočet kabinetu k přepracování. „Návrh není realistický a neobsahuje ty priority, které by reálně odrážely zásadní potřeby pro budoucnost naší země,“ řekla Richterová. „Dá se nazvat i Potěmkinovou vesnicí,“ doplnila. Naopak Stanjura označil návrh rozpočtu za „dobrý a realistický“.

Michálek poukazoval například na to, že vláda nesplnil slib o omezení dotační ekonomiky, stát tak dává peníze i na podle něho nesmyslné projekty a křiví podnikatelské prostředí. „Míra dotací se vymkla normálním poměrům,“ řekl. V rozpočtu podle předsedy pirátského klubu naopak chybí peníze například na podporu bydlení, na platy učitelů, na dětské skupiny a na podporu psychologické péče. Za zásadní problém Michálek označil nízké platy ve státní správě. Počet státních zaměstnanců podle něho sice roste, aparát je ale špatně placený. Stát proto ztrácí schopnost plnit základní úkoly, míní.

Mluvil také o možnostech, které by přispěly ke zvýšení rozpočtových příjmů. Zmínil legalizaci konopí, zavedení daně ze slazených nápojů a zásahy proti agresivním daňovým optimalizacím velkých korporací. „Stát s nimi nezvládá držet krok a tyto částky vybírat,“ soudí Michálek.

Vláda neplní sliby a zradila obyvatele, řekl Babiš při jednání o rozpočtu

Vláda neplní sliby, zradila obyvatele a zadlužuje stát, řekl dnes ve Sněmovně v úvodu projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Koaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS) vytkl také to, že se vymlouvá na ANO, které bylo u vlády v uplynulých dvou volebních obdobích.

„Vláda nesplnila žádné předvolební sliby, zradila všechny občany České republiky, zradila své voliče, nesplnila vůbec nic,“ prohlásil Babiš. Kabinet podle něho například uvrhl lidi do chudoby, okradl důchodce a hodil přes palubu nemocné a sociálně znevýhodněné lidi. „Cíl vlády má být ekonomický růst a zvyšování životní úrovně. Ale tomu vy nerozumíte, vy jste úplně odtržení,“ řekl lídr ANO.

Vláda podle něho nic neušetřila a za čtyři roky vytvoří dluh 1190 miliard korun. „Dluh je 306.000 na každého spoluobčana,“ uvedl Babiš.

Premiéra Fialu opět vinil ze lží a ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) v souvislosti se státními rozpočty z „fixlování s čísly“. „Naše země pod Fialovou vládou nevzkvétá, naše země pod Fialovou vládou chudne,“ řekl předseda ANO. Kabinet podle něho ekonomicky vrátil Česko nejméně o 11 let zpět.

Sněmovna by podle SPD měla rozpočet odmítnout a chtít nový do 12. listopadu

Sněmovna by podle předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury měla odmítnout základní parametry vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok. Současně by měla vyzvat kabinet, aby do tří týdnů, tedy do 12. listopadu, předložil jejich novou verzi. Okamura to dnes řekl ve Sněmovně při přednostním vystoupení k rozpočtu.

Vládní návrh rozpočtu je podle Okamury „nerealistický, pokud jde o příjmy, je nemravný, pokud jde o strukturu výdajů, a je katastrofální zadlužením, které přináší“. Sněmovna by proto měla uložit vládě změnit základní údaje rozpočtu tak, aby odpovídaly skutečnosti a platné rozpočtové legislativě.

„Váš rozpočet říká jediné: Co slovo, to lež, co čin, to krádež,“ parafrázoval Okamura výrok válečného pilota Františka Fajtla o komunistech. Ve svém vystoupení obvinil ze lži všechny vládní strany. „Lhali ráno, lhali v poledne, lhali večer. Lhát budou, dokud je voliči nevymažou z politické mapy,“ prohlásil předseda slabšího z parlamentních opozičních hnutí, který nešetří i ostřejšími výroky na adresu vládních stran. Sněmovní imunitní výbor mu nedávno vyměřil pokutu 20.000 korun za přirovnání místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) k novodobému Hitlerovi.

Šéf SPD mimo jiné vytknul vládě nárůst státního dluhu nebo nehospodárné „zbytné“ výdaje. Vadilo mu v této souvislosti například to, že chce pokračovat v podpoře Ukrajiny a Ukrajinců, kteří čelí ruské agresi „na úkor našich občanů“. „Dávky nepřizpůsobivým vyplácíte,“ prohlásil. „Žádný slušný člověk nemůže pro váš rozpočet zvednout ruku,“ dodal Okamura.

Podíl.