Aktualizace: 9.07.2024 14:44

Praha – Sněmovna dnes bude moci jednat i večer a v noci. Případné prodloužení jednacího dne prosadil vládní tábor na návrh předsedy poslanců ODS Marka Bendy v souvislosti s očekávanou delší debatou o podobě programu nynější schůze. Projednávání zákonů je podle zákonných pravidel možné do 19:00, pokud dolní komora nerozhodne jinak. K programu chce vystoupit řada opozičních poslanců.

Sněmovna by po hlasování o podobě programu měla naplnit členy vyšetřovací komise k loňské tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Potom by se poslanci měli věnovat předlohám v prvním čtení. Jde například o lepší ochranu obětí domácího násilí a o zjednodušení a zrychlení rozvodu včetně úpravy péče.

Poslanci by se měli zabývat i rozšířením okruhu osob oprávněných iniciovat řízení o vydání osvědčení účastníka odboje proti komunismu. Jde o jedno z opatření k narovnání situace stárnoucích disidentů. Na základě osvědčení stát vyplácí jednorázový příspěvek, nově se jím řídí případné narovnání penzí. Vláda navrhla, aby Sněmovna schválila tuto předlohu zrychleně už v prvním čtení. V úvodním kole je také například vládní návrh zákona o podpoře bydlení, který má ochránit lidi ohrožené bytovou nouzí.

Podíl.