Komerční prezentace Aktualizace: 25.06.2024 00:35

Praha – Sněmovna by dnes mohla jednat o dalším prodlužování dočasné ochrany ukrajinským uprchlíkům. V úvodním kole je také například novela, jež zjednoduší převádění nepotřebných státních nemovitostí na obce a kraje, pokud o ně budou mít zájem. Schůze dolní komory začne dnes odpoledne.

Poslanci by se měli nejprve zabývat předlohami ve druhém čtení, v němž mohou uplatňovat pozměňovací návrhy. Patři k nim novela, která zakotví pravidla pro sociálně-zdravotní služby. Sociální výbor ji chce doplnit o zrušení horní hranice ceny za pobyt v soukromých domovech seniorů či zařízeních, která nebudou v základní síti sociálních služeb. Opozice s tím nesouhlasí.

Další novela zákona zvaného lex Ukrajina předpokládá, že by se do budoucna nemusel každoročně měnit kvůli prodloužení dočasné ochrany válečným uprchlíkům z této země. Ochrana by se prodlužovala automaticky podle rozhodnutí na úrovni Evropské unie. Ekonomicky soběstační Ukrajinci by podle předlohy navíc mohli získat v Česku zvláštní dlouhodobý pobyt.

Vládní majetková novela předpokládá mimo jiné to, že o převodech nemovitostí bude rozhodovat pouze ministerstvo financí. Ministerstva kultury a životního prostředí, která se nyní na rozhodování podílela, nově budou pouze předkládat stanoviska. Předloha také stanoví pravidla, které nemovitosti budou moci samosprávy převzít od státu zadarmo a za které budou muset zaplatit.

mbc rot

Podíl.
Exit mobile version