Aktual.: 29.08.2024 14:17

Praha – Informace o digitalizaci stavebního řízení od ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) vyslechnou poslanci hned po návratu z prázdnit do Sněmovny 10. září. Na zařazení bodu zřejmě na úvod zářijové schůze dolní komory se dnes domluvil organizační výbor. Předseda klubu občanských demokratů Marek Benda po jeho zasedání ČTK a České televizi řekl, že vládní koalice chce nechat Bartoše odpovídat na otázky, které jsou vznášeny ve veřejném prostoru. Po problémech se zaváděním nového systému uvažuje o projednání tématu na mimořádné schůzi opozice. Před úterním jednáním koaličních lídrů o zařazení bodu na sněmovní plénum hovořili i vládní lidovci. Bartoš o zařazení bodu na schůzi požádal Sněmovnu nakonec sám.

„Jsem přesvědčen, že mimořádná schůze je zbytečná, protože tam se dostanou ke slovu jenom přednostní práva. Když bude bod zařazen na schůzi, budou se moct vyjádřit všichni poslanci,“ uvedl Benda.

Předseda klubu ODS připomněl, že schůze se uskuteční ve dvou týdnech před krajskými a senátními volbami. Podotkl, že si nedělá iluze o tom, že schůze bude konstruktivní. „Očekávám velké množství různých destruktivních opozičních vystoupení,“ konstatoval. Vzhledem ke zkušenosti z minulých let nevylučuje ani možnost hlasování poslanců o nedůvěře kabinetu. „Kdoví, jestli nepřijde nějaký nápad o vyslovení nedůvěry,“ uvedl. Opozice tak podle něj činí před volbami pravidelně.

O tom, které návrhy zákonů bude Sněmovna ve dnech vrcholící předvolební kampaně projednávat, rozhodne podle Bendy vedení dolní komory až po příštím týdnu, kdy budou některé předlohy podrobněji projednávat výbory. „Asi budeme předřazovat druhá čtení. Vláda bude nepochybně chtít, abychom projednali některé návrhy v prvním čtení, ale ještě je na to čas,“ řekl. Na pořad podle něj zřejmě přijdou „spíše méně konfliktní body, které nebudou vyvolávat nějaké nekonečné rozpravy“.

Poslance na podzim čeká projednávání flexibilní novely zákoníku práce či novela o podnikání v cestovním ruchu, která by mimo jiné umožnila obcím omezit krátkodobé pronájmy v bytech nabízené přes platformy typu Airbnb a Booking. Obě by ve Sněmovně chtěly ještě upravit některé ze stran vládní koalice. Premiér a předseda ODS Petr Fiala nicméně opakovaně deklaroval, že ve Sněmovně bude koalice postupovat v dohodě a předloží pouze pozměňovací návrhy s podporou všech pěti vládních stran.

Volby do třetiny Senátu a do zastupitelstev krajů vypsal prezident Petr Pavel na pátek a sobotu 20. a 21. září. Před čtyřmi lety se krajské a senátní volby konaly na začátku října.

Podíl.