Aktualizace: 9.05.2024 11:53

Praha – Sněmovna bude moci jednat o sporném zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí i přes noc. Rozhodla o tom dnes na návrh vládního tábora hned v úvodu mimořádné schůze svolané z koaličního podnětu ke druhému čtení volební novely. Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD možnost nočního jednání dolní komory nepodpořili.

„Myslím, že všichni čekáme, že dnešní den nebude úplně krátký,“ řekl při zdůvodnění návrhu předseda poslanců ODS Marek Benda. Podle informací ČTK z dopoledního jednání sněmovního širšího vedení by však dnešní jednací den mohl skončit kolem pátečních 01:00. Schůze by pokračovala od pátečních 09:00.

Ještě před schvalováním návrhu programu mimořádné schůze s jediným bodem se o slovo přihlásilo sedm řečníků s právem přednostního vystoupení, kteří mohou mluvit o čemkoli. Jako první přistoupil k řečništi předseda ANO Andrej Babiš, po něm by měla promluvit předsedkyně poslanců hnutí Alena Schillerová a místopředseda Sněmovna za ANO Karel Havlíček. Hned dvě přihlášky podal podle oznámení předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) lídr SPD Tomio Okamura. S přednostním právem chtějí vystoupit rovněž předseda poslanců SPD Radim Fiala a místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO) a Olga Richterová (Piráti).

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli podle předlohy hlasovat dopisem už v příštích řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

Úpravu některých parametrů korespondenční volby už navrhl ústavně-právní výbor. Koalice s opozicí se ale nadále neshodují v pohledu na její soulad s ústavou. Opoziční hnutí ANO a SPD tvrdí, že hlasování poštou může být v rozporu s principy tajné, svobodné a osobní volby. Úvodní sněmovní debata o návrhu na plénu zabrala i kvůli opozičním obstrukcím šest jednacích dnů a trvala zhruba 63,5 hodiny čistého času.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.