Aktualizace: 25.06.2024 15:28

Praha – Sněmovna dnes bude moci jednat i večer a v noci. Případné prodloužení jednacího dne prosadil vládní tábor kvůli očekávané delší debatě o podobě návrhu programu nynější schůze. Koalice chce, aby se dnes poslanci zabývali návrhy zákonů aspoň čtyři hodiny, vyplynulo z vyjádření předsedy poslanců ODS Marka Bendy. Projednávání zákonů je podle zákonných pravidel možné do 19:00, pokud dolní komora nerozhodne jinak.

K programu chce vystoupit řada poslanců. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová navrhla, aby se Sněmovna zabývala elektronizací stavebního řízení. Půjde podle ní spíše o dosud největší digitalizační průšvih. Hned několik bodů prosazuje lídr SPD Tomio Okamura. Týkají se třeba dostupnosti některých léků či stomatologické péče, zestátnění exekutorů a přímé volby a odvolatelnosti politiků.

Po hlasování o podobě programu schůze by měli poslanci projednat ve druhém čtení novelu, která převádí základní registr obyvatel a základní registr osob z ministerstva vnitra a Českého statistického úřadu do správy Digitální a informační agentury. Předloha o pravidlech pro sociálně-zdravotní služby by měla proti původním plánům přijít na řadu až v pátek.

V úvodním kole by dnes Sněmovna mohla projednat další prodlužování dočasné ochrany ukrajinským uprchlíkům. Další novela zákona zvaného lex Ukrajina předpokládá, že by se do budoucna nemusel každoročně měnit. Ochrana by se prodlužovala automaticky podle rozhodnutí na úrovni Evropské unie. Ekonomicky soběstační Ukrajinci by podle předlohy navíc mohli získat v Česku zvláštní dlouhodobý pobyt.

V prvním čtení je také například novela, jež zjednoduší převádění nepotřebných státních nemovitostí na obce a kraje, pokud o ně budou mít zájem. O převodech by rozhodovalo pouze ministerstvo financí. Ministerstva kultury a životního prostředí, která se nyní na rozhodování podílejí, by nově jen předkládala stanoviska. Předloha také stanoví pravidla, které nemovitosti budou moci samosprávy převzít od státu zadarmo a za které budou muset zaplatit.

Podíl.