Aktual.: 21.09.2024 13:00

Opava – Primátor zaplavené Opavy a senátorský kandidát Tomáš Navrátil (ANO) nelituje své snahy odložit volby. Vládu žádal o vyhlášení nouzového stavu. Ve své iniciativě ale zůstal sám a neuspěl. Zkusil jsem to, nelituji toho, řekl dnes ČTK krátce po tom, co v opavské části Milostovice odvolil.

Nezájem voličů v zaplavených oblastech se podle něj ale ukázal. Volební účast tam je v průměru o polovinu menší než ve zbývajících částech Opavy. „Lidé jsou ale na tom opravdu psychicky špatně. Nemají náladu přemýšlet nad volbami,“ řekl. Zatímco v celé Opavě byla v poledne účast okolo 40 procent, lidí ze zaplavených oblastí k urnám dorazilo okolo 20 procent.

„Bohužel, můj požadavek na vyhlášení nouzového stavu pro Moravskoslezský kraj nebyl vyslyšen. Ukázalo se, že nejsme s těmi lidmi solidární. Věřím, že sněmovna se mohla sejít, nouzový stav vyhlásit,“ řekl. Za tímto krokem si stojí. „Nevadí mi, že jsem v tom zůstal sám. Na tu myšlenku jsme přišel, když jsem jezdil mezi lidi. Viděl jsem, co všechno řeší, jaké mají starosti,“ doplnil.

Kandidát do Senátu zároveň odmítá, že by výzvu inicioval jako součást své předvolební kampaně. „Vůbec nešlo o to, aby to pomohlo mé osobě. Celu dobu je prioritou nouzový stav. Vždyť do včerejška jsme neměli elektřinu, jsou zbořené mosty a hromadná doprava se teprve rozjíždí,“ řekl.

I když s konáním voleb v době povodní nesouhlasil, rozhodnutí vlády respektoval. „Snažili jsme se udělat vše proto, aby volby proběhly. Celkem 13 volebních místností se muselo přesunout, 12 je na Mendelově gymnáziu, jedno v budově Střediska volného času Opava,“ řekl. Intenzivně se pak také snažili sehnat dobrovolníky do volebních komisí. I to se podařilo. Pomohli například právě studenti Mendelova gymnázia.

Opava patří v Moravskoslezském kraji mezi záplavami nejvíce postižená města. Škody se zde podle Navrátila budou pohybovat v řádu několika miliard korun. Voda zatopila území o rozloze deset kilometrů čtverečních s 6500 stavbami.

Podíl.