Komerční prezentace Aktual.: 5.10.2024 12:30

Hradec Králové – Sociální demokracie (SOCDEM) je finančně stabilní stranou s kladným hospodařením. Na dnešním sjezdu SOCDEM v Hradci Králové to ČTK a České televizi řekl končící předseda strany Michal Šmarda. Finanční stabilizaci strany označil za hlavní úspěch svého působení v čele strany. Předsedou je od prosince 2021. Naopak volební výsledek v letošních evropských volbách měla strana nejhorší v historii. Šmarda za něj přijal odpovědnost a do čela strany se rozhodl již nekandidovat.

U hodnocení volebních výsledků se Šmarda zastavil zejména u zisku necelých dvou procent hlasů při letošních volbách do Evropského parlamentu. „Šlo o ostudný výsledek, jaký jsme si nedokázali představit,“ řekl. Předvolební strategie podle něj byla chybná. „Za to nesu plnou odpovědnost,“ řekl.

„Přebíral jsme stranu v době, kdy měla téměř čtvrt miliardy dluhů a dalších 140 milionů korun dlužila vlastní dceřiné společnosti Cíl. Dnes je v černých číslech a má pozitivní stav na účtech a můžeme říci, že nedlužíme žádné peníze,“ řekl Šmarda. Aktuálně má podle něj strana na účtu zůstatek 18 milionů korun.

Zlepšení hospodaření podle něj bylo výsledkem razantního snížení provozních výdajů, mimo jiné šlo o propuštění 80 procent zaměstnanců strany, dále strana prodala zbytný majetek a zvýšila výnosy z pronájmů. S prodejem historického majetku, který tvoří Lidový dům a nemovitosti v Kladně a v Hradci Králové, strana podle Šmardy nepočítá.

Zářijové volby do krajů podle něj ukázaly, že pro stranu neexistuje jediná cesta, jak uspět, protože ve třech krajích SOCDEM uspěla v různých koalicích a na Vysočině s vlastní kandidátkou.

V posledních letech pokračoval úbytek členů, dnes má strana necelých 5000 členů. „Dobrá zpráva ale je, že v poslední době k nám přicházejí mladí lidé,“ řekl Šmarda.

Hlavním bodem programu sjezdu je volba nového vedení, která má na řadu přijít dnes odpoledne. Téměř 180 delegátů by mělo vybrat předsedu, který se někdejší vládní stranu pokusí příští rok ve volbách vrátit do Sněmovny. O místo předsedy se již před sjezdem přihlásili bývalý ministři Jiří Dienstbier a Jana Maláčová.

Někdejší ČSSD se v průzkumech dlouhodobě pohybuje pod pětiprocentní hranicí.

Podíl.
Exit mobile version