Komerční prezentace Aktual.: 5.10.2024 15:11

Praha – První slovenský speciál, který evakuoval lidi z Libanonu, přistál dnes brzy odpoledne v Bratislavě. Na jeho palubě bylo 46 lidí, dalších 44 přiletí druhým letadlem, uvedl na letišti slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár. Slovensko pomáhá i s evakuací českých občanů. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Daniela Drakea na palubě tohoto speciálu žádní Češi nebyli.

Blanár řekl, že evakuace z Libanonu je největší podobnou operací, kterou kdy Slovensko uskutečnilo. Slováky, Čechy i občany dalších osmi zemí nejprve z Bejrútu do kyperské Larnaky evakuoval vojenský speciál, z Larnaky je pak transportuje dvojice vládních letadel.

Do Larnaky se tímto způsobem dostalo či ještě dostane 98 evakuovaných. Osm z nich včetně jedné Češky zůstává na Kypru, další už jsou v Evropě nebo se tam vydají večerním letem.

V prvním speciálu bylo 25 Slováků. Ve druhém bude Slováků devět. Vedle svých vlastních občanů a Čechů pomáhá Slovensko v evakuaci i dalším sedmi evropským zemím a Spojeným státům.

České ministerstvo zahraničí dopoledne ČTK sdělilo, že z Libanonu dnes odcestuje slovenským repatriačním letem deset Čechů a tři jejich rodinní příslušníci libanonské národnosti. Do Bratislavy by podle něj měli přiletět v noci.

Lidé opouští Libanon poté, co izraelská armáda začala intenzivně útočit na cíle spojené s šíitským militantním hnutím Hizballáh. Od minulého pondělí si útoky vyžádaly přes 1400 životů, kolem 1,2 milionu lidí v 5,6milionové zemi opustilo své domovy.

Podíl.
Exit mobile version