Komerční prezentace Aktual.: 18.10.2024 13:30

Bratislava – Slovenský prezident Peter Pellegrini nebude vetovat konsolidační balíček v hodnotě 2,7 miliardy eur (68 miliard korun), který počítá zejména se zvýšením daní a se zavedením nové daně z finančních transakcí. Svůj podpis pod příslušné zákony Pellegrini před novináři dnes zdůvodnil tím, že vláda má dodatečné peníze na platy zdravotníků, škrty v jejich růstu tak nebudou tak vysoké. Schválenou předlohu už dříve kritizovala nejen opozice, ale i zaměstnavatelé a odbory. Lékařské odbory (LOZ) ani sdružení zdravotních sester kompromisní návrh ohledně výdělků zdravotníků nepodpořily.

V příštím roce tak na Slovensku stoupne základní sazba daně z přidané hodnoty (DPH) na 23 z nynějších 20 procent. Současně na pět z deseti procent klesne DPH na některé potraviny, jejichž zbytek bude zatížen novou 19procentní sazbou DPH. V nejnižší sazbě DPH budou nově také ubytovací služby, knihy a tisk.

Na 24 z nynějších 21 procent, stoupne sazba daně z příjmů pro právnické osoby s příjmy nad pět milionů eur (126 milionů Kč) ročně. Naopak malým firmám míra zdanění zisků klesne. Stovky milionů eur ročně chce slovenská vláda vybrat na nové dani z finančních transakcí, jež zatíží podnikatele a další právnické osoby, mezi které patří také různé nevládní organizace. Této dani budou na Slovensku podléhat například až na výjimky všechny odcházející platby z bankovních účtů právnických osob.

Konsolidační balíček, který ve slovenské sněmovně na začátku října prosadila vládní koalice, počítal také například se škrty v růstu platů zdravotníků. Kvůli tomu rezignovala ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Její nástupce v úřadu Kamil Šaško dnes společně s Pellegrinim oznámil, že vláda navrhne v porovnání s konsolidačním balíčkem vyčlenit na platy zdravotnického personálu dodatečných více než 100 milionů eur (2,5 miliardy korun). Z jejich vyjádření vyplynulo, že tempo růstu platů zdravotních sester a záchranářů by se nesnižovalo, pomaleji by oproti současným pravidlům ale rostly výdělky lékařů. Lékařské odbory kvůli konsolidačnímu balíčku dříve začaly sbírat výpovědi z přesčasové práce; podle slovenského zákona o kolektivním vyjednávání pracovníci ve zdravotnictví v zemi nesmí stávkovat, pokud by tím byly ohroženy životy nebo zdraví lidí. V minulosti si slovenští lékaři opakovaně vymohli od státu zvýšení svých platů prostřednictvím hromadných výpovědí.

Výpovědi z přesčasové práce jsou jednou z možností, kterou zvažují také české lékařské a zdravotnické odbory ve stávajícím sporu o zvyšování platů a mezd zdravotníků.

Nejnovější návrh ministerstva zdravotnictví ohledně platů v sektoru LOZ označilo za snahu rozdělit zdravotníky. Současně obvinilo kabinet premiéra Roberta Fica z porušování memoranda z roku 2022 mezi tehdejší vládou a lékaři, které pak při schvalování stávajících pravidel ohledně platů ve zdravotnictví a jejich zvyšování podpořili vládní i opoziční poslanci.

Odborové sdružení sester a porodních asistentek zase v prohlášení napsalo, že odmítá jakýkoliv zásah do zákona, který upravuje platy zdravotníků. Tvrdilo, že tam, kde chybějí lékaři, není místo ani pro zdravotní sestry.

„Prezident Pellegrini se tímto podepsal pod Ficovu drahotu. Tento konsolidační balíček poškodí lidi. Povede ke zhoršení životní úrovně, protože všechno bude dražší. Místo toho, aby vláda šetřila na sobě, 90 procent břemena konsolidace přesunula na občany,“ řekl k rozhodnutí hlavy státu předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka. Před novináři poukázal také na dřívější výroky Pellegriniho, který ještě jako předseda nynější vládní strany Hlas-sociální demokracie sliboval, že konsolidace nemůže být na úkor životní úrovně lidí a ekonomického růstu.

Podle opozičního hnutí Slovensko expremiéra Igora Matoviče prezident na sebe převzal odpovědnost za schválení konsolidačního balíčku. Hnutí rovněž tvrdilo, že Pellegrini snížení životní úrovně občanů prodal za výrazné navýšení peněz na chod své kanceláře, což předpokládá návrh státního rozpočtu na příští rok.

Podíl.
Exit mobile version