Komerční prezentace Aktual.: 21.08.2024 13:18

Bratislava – Slovenská vláda označila letošní hodnocení Evropské komise (EK) o stavu právního státu na Slovensku za nevyvážené a místy hrubě zavádějící. Vyplývá to ze stanoviska, které kabinet premiéra Roberta Fica schválil na své dnešní schůzi. Bývalá vicepremiérka Veronika Remišová uvedla, že reakce vlády je výsměchem vůči EK.

EK v červenci uvedla, že na Slovensku a v Maďarsku přetrvávají významné problémy ohrožující boj proti korupci, nezávislost médií či fungování občanské společnosti. Komise v případě Slovenska napsala ve zprávě i konkrétní výhrady či doporučení.

Ficův kabinet v reakci uvedl, že některá doporučení vnímá s porozuměním a snažil se je vyřídit. „Je proto politováníhodné, že Evropská komise nereflektovala na pozitivní změny, realizované vládou, a naopak nekriticky převzala zejména informace znevažující kroky vykonané po volbách,“ uvedla slovenská vláda.

Tvrdí rovněž, že vícero konstatování o Slovensku je neobjektivních a nesprávných a že EK přistupuje selektivně k hodnocení členských zemí EU.

„Četná hodnocení Evropské komise ve zprávě se opírají o zdrojové články ze tří deníků, které jsou výlučně protivládní. Neověřené informace z médií nemohou nahradit důkladnou analýzu objektivního stavu věcí,“ uvedl slovenský kabinet ve svém stanovisku, které má 37 stran.

„Reakce vlády je skandálním výsměchem nejen občanům Slovenska, ale i Evropské komisi. Vláda místo toho, aby zlepšila situaci v oblasti boje proti korupci a přijala opatření v zájmu lepší vymahatelnosti práva, vzkazuje Evropské komisi, že je nekompetentní, že vládě křivdí a že nedokáže ocenit ohromné úspěchy vlády,“ napsala v prohlášení Remišová, která je nyní opoziční poslankyní.

EK v minulosti mimo jiné žádala Bratislavu, aby nerušila elitní útvar prokuratury ÚSP bez důkladného uvážení. Letošní rozhodnutí slovenského parlamentu o rozpuštění ÚSP a o významných změnách ve slovenském trestním právu včetně snížení trestních sazeb za korupci či ekonomickou kriminalitu schválil v červenci slovenský ústavní soud. Ficův kabinet také prosadil nový zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, kterým podle opozice chce kabinet tuto stanici ovládnout.

Podíl.
Exit mobile version