Komerční prezentace Aktual.: 13.09.2024 15:31

Bratislava – Slovenská sněmovna ve čtvrtek jednala do pozdních večerních hodin o návrhu části vládních poslanců odvolat šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečku z funkce místopředsedy parlamentu. Rozpravu na základě procedurálního návrhu a všeobecného souhlasu poslanců ukončil před půlnocí předseda schůze Peter Žiga, napsal server deníku Sme. Někteří vládní i opoziční politici dali najevo, že hlasování o Šimečkovi očekávají příští úterý.

Šimečka celou věc označuje za mstu premiéra Roberta Fica a ve sněmovně poukázal na zaostávaní země v mnoha oblastech. V této souvislosti upozornil, že Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr SD) je s přestávkami u moci dohromady už zhruba 13 let a vládní koalice se podle něj pokusem o jeho odvolání jen snaží odpoutat pozornost od skutečnosti, že nedokáže řešit problémy lidí na Slovensku.

Sněmovna ve čtvrtek ráno hlasováním rozhodla, že rozprava potrvá až do ukončení mimořádné schůze a že tedy může pokračovat i v noci na dnešek. Předseda schůze Žiga nakonec rozpravu ukončil ještě před půlnocí. Samotné tajné hlasování o odvolání Šimečky má být součástí řádné schůze sněmovny, která sice začala už v úterý, ale byla přerušena právě kvůli mimořádné schůzi.

Svolání mimořádné schůze vyvolaly Směr-SD a Slovenská národní strana (SNS). K návrhu na odvolání Šimečky z vedení parlamentu se původně nepřidala třetí vládní strana Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD). Dříve tento týden ale oznámila, že při hlasování návrh svých koaličních partnerů podpoří. Poslanci Hlasu-SD nyní při hlasování pomohli zahájit schůzi a schválit její program. K odvolání Šimečky je ve 150členné Národní radě zapotřebí 76 hlasů, vládní koalice jich má 79.

Opoziční poslanci podle Sme opakovaně vyzvali koalici, aby návrh stáhla – stejně jako to učinil Směr v roce 2015. Tehdy Ficova strana stáhla návrh na odvolání místopředsedy parlamentu Jána Figeľa z Křesťansko-demokratického hnutí (KDH) po diskusi ve sněmovně.

Případné odvolání Šimečky by znamenalo, že v původně pětičlenném vedení sněmovny by zůstali jen tři vládní politici. Křeslo šéfa sněmovny se uvolnilo už v dubnu po zvolení tehdejšího šéfa Hlasu-SD Petera Pellegriniho prezidentem. Vládní strany se dosud nedohodly na společném kandidátovi na nového předsedu parlamentu, tuto funkci by chtěla obsadit SNS.

Podíl.
Exit mobile version