Aktualizace: 15.05.2024 17:57

Bratislava – Slovenská sněmovna dnes začala jednat o návrhu nového zákona o veřejnoprávní televizi a rozhlasu (STVR), kterým chce vláda dosáhnout mimo jiné výměny nynějšího ředitele stanice. Ministryně kultury Martina Šimkovičová před poslanci uvedla, že vysílání nynějšího Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) ztrácí prvky nezávislosti a objektivity. Opozice tvrdí, že cílem vlády je ovládnout veřejnoprávní médium.

Vládní koalice premiéra Roberta Fica omezila délku rozpravy k návrhu v nynějším prvním čtení na 24 hodin. Hlasovat o postoupení předlohy do klíčového druhého čtení měli poslanci podle původního plánu ve čtvrtek odpoledne a pak definitivně o zákonu rozhodnout na příští schůzi parlamentu. Po dnešním atentátu na premiéra Fica však bylo jednání sněmovny odpoledne přerušeno na neurčito. Vládní strany mají potřebnou většinu ke schválení zákona.

„Zpravodajství a publicistika ve Slovenské televizi a ve Slovenském rozhlasu se staly přívěskem ideologického a politického tažení soukromých médií. Vysílání Slovenského rozhlasu a Slovenské televize postupně ztrácelo atributy veřejnoprávnosti, vyváženosti, nezávislosti, objektivity, pravdivosti, transparentnosti,“ řekla před poslanci Šimkovičová.

Během jejího vystoupení se před řečnický pult postavila skupina opozičních poslanců, kteří si páskou přelepili ústa a jeden z nich držel v rukou plakát s nápisem „Konec svobody slova v RTVS“. Následně se za Šimkovičovou na její podporu postavilo několik vládních zákonodárců.

Návrh zákona o STVR kromě přejmenování RTVS počítá zejména s tím, že ve funkci skončí dosavadní generální ředitel stanice Ľuboš Machaj. Funkce se ujal na původně pětileté období v létě 2022, kdy současné vládní strany na Slovensku nebyly u moci.

Vedení RTVS už dříve tvrdilo, že vláda se rozhodla pro účelovou změnu ve snaze ovládnout veřejnoprávní médium. Nesouhlas s chystanými změnami vyslovila i část pracovníků a spolupracovníků RTVS.

„Zákon je špatný ze své podstaty. Žádné doplňující návrhy nemohou zakrýt podstatu problému, kterou je bezdůvodné rušení existující veřejnoprávní instituce a zakládání identické, jenomže úplně podřízené vládě s cílem odstranit generálního ředitele a management a ovládnout zpravodajství,“ řekla v rozpravě poslankyně nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Zora Jaurová.

Opoziční politici už na dřívějších protivládních demonstracích kritizovali plány Ficova kabinetu ohledně RTVS. Na dnešní podvečer dvě opoziční strany původně svolaly do centra Bratislavy další shromáždění; demonstraci v reakci na atentát na premiéra Fica zrušily.

„Návrh zákona je účelovým návrhem, jehož cílem je získat politickou a obsahovou kontrolu nad veřejnoprávním médiem. Toto jednání velmi připomíná to, co jsme už mohli vidět v Polsku a v Maďarsku. Kontrola informací je významným krokem vpřed na cestě k budování nesvobodné, neinformované společnosti omezující svobodu projevu a právo na informace,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel nevládní organizace Amnesty International Slovensko Rado Sloboda. Dodal, že vládní moc na Slovensku rychle ohrožuje nebo ničí principy právního státu.

Představitelé vládní koalice na Slovensku kritizují práci RTVS a tvrdí, že není objektivní. Sám Fico loni po jmenování do čela své čtvrté vlády také přestal komunikovat se čtyřmi jinými médii, včetně nejsledovanější televize Markíza. Označil je za nepřátelská. Například k bojkotu politického diskusního pořadu Markízy se pak přidali i další vládní politici.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.