ČTK

Aktualizováno před 17 minutami

Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková v pátek oznámila demisi. Zdůvodnila ji kromě jiného schváleným konsolidačním balíčkem, který počítá se škrty v platech zdravotníků. Dolinková čelila kritice lékařů a opozice, která letos na jaře neuspěla ve sněmovně s návrhem vyslovit ministryni nedůvěru. Prezident Peter Pellegrini zatím neuvedl, zda demisi přijme.

„Já neumím garantovat, že naše zdravotnictví jde správným směrem. Tuto konsolidaci veřejných financí považuji za nepřijatelnou pro slovenské zdravotnictví. Zdravotnictví nepatří mezi priority vlády,“ prohlásila na tiskové konferenci Dolinková, která je místopředsedkyní vládní strany Hlas-sociální demokracie. Dodala, že svou demisi předá hlavě státu v nejbližších dnech.

Dolinková dala před novináři najevo, že zdravotnictví není prioritou pro premiéra Roberta Fica a ministra financí Ladislava Kamenického, tedy pro politiky nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie.

Také Pellegrini, který se před červnovým složením prezidentského slibu vzdal funkce předsedy Hlasu-SD, v prohlášení uvedl, že ohlášená demise ministryně zdravotnictví a její zdůvodnění naznačuje, že zdravotnictví není zásadní prioritou vlády. Pokud prezident demisi přijme, půjde o první odchod člena nynějšího kabinetu, který nastoupil do úřadu loni na podzim. Pellegrini o svém další postupu hodlá informovat po schůzce s ministryní a se zástupci zdravotníků

Opozice, která v září podala do sněmovny nový návrh na odvolání Dolinkové a parlament ho dosud neprojednal, označila rozhodnutí ministryně za nevyhnutelný krok. „Odchod ministryně Dolinkové musel přijít. Nijak ale nevyřeší problémy našeho zdravotnictví,“ uvedl předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka.

Podle hnutí Slovensko expremiéra Igora Matoviče ministryně zdravotnictví za necelý rok ve funkci neudělala nic pozitivního pro pacienty a zdravotnictví a naopak jednala ve prospěch finančních skupin.

Konsolidační balíček, který ve čtvrtek hlasy vládních poslanců schválila slovenská sněmovna, zahrnuje zejména zvýšení některých daní a zavedení nové daně z finančních transakcí. Současně ale předpokládá také například úspory státu při zvyšování platů zdravotníků. Lékařské odbory kvůli tomu již dříve začaly sbírat výpovědi lékařů z přesčasové práce. Demisi Dolinkové označily odbory za politický krok pro veřejnost.

Kvůli situaci ve slovenském zdravotnictví Dolinková v září opakovaně čelila kritice od šéfa nejmenší vládní strany SNS Andreje Danka. Fico tehdy dal najevo, že za zdravotnictví nese Dolinková plnou odpovědnost a nemůže stále žádat další peníze.

Video: Na Slovensku je výjimečně toxická atmosféra. Motivuje devianty, říká exministr Káčer (17. 5. 2024)

Spotlight Aktuálně.cz – Rastislav Káčer | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version